22.01.2024 17:06

Арт-инсталацията „Ego Sum Tu“ бе открита във фоайето на Община Велико Търново

Арт-инсталация, дело на партньорски проект между Община Велико Търново и Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ е поставена във фоайето на сградата на кметството. Творбата бе открита днес от заместник-кмета по хуманитарни дейности Нейко Генчев и авторите Екатерина Иванова и Илина Пенева.
Инсталацията е част от кураторския проект “Viral на Илина Пенева, а в стъклен аквариум е поставено авторското присъствие на Екатерина Иванова, изразяващо се в автопортрет. Върху стъклото са изписани различните по своя характер човешки емоции, чувства, възприятия, ценности, проявленията на човешките отношения и др.
„Проектът е интересен, защото по един задълбочен, нов начин изследва връзката между човека и обществото“, посочи заместник-кметът Нейко Генчев. По думите му, творбата прави и паралел между науката и изкуството, затова си заслужава да се види от повече хора.
Илина Пенева обясни, че проектът “Viral“ е стартирал в рамките на фестивала „48 часа Варуша юг“. Оттогава всеки месец по него работи различен артист, който представя индивидуалния си светоглед и представи за чувства, ценности, емоции.
Екатерина Иванова е художник и преподавател във Факултета по изобразително изкуство. Съчетанието на автопортрета й „Ego Sum Tu“ – „Аз съм ти“ от латински, е авторското присъствие на Екатерина Иванова с кураторския проект, посветено на актуалната тема за свързването между хората чрез емоциите. Тя благодари на Община Велико Търново, кмета Даниел Панов и дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ за партньорството и посочи, че именно сградата на Общината е мястото, превърнало се в пресечна точка между хората в обществото.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.