28.11.2023 16:30

Започна модернизиране на улици във Велико Търново, които са обект на интервенция по трансграничен проект, който Община Велико Търново изпълнява

Със символична първа копка бе даден старт на асфалтирането на няколко улици в кв. „Света гора“ във Велико Търново. Дейностите са по проект „По-добре свързани вторични и третични точки в главната и широкообхватната мрежа на път „TEN-T“, чрез общи мерки в трансграничния регион“.
На церемонията присъстваха представители на Община Велико Търново и на фирмата-изпълнител „Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД.
Проектът предвижда цялостно преасфалтиране и обновяване на тротоарната настилка на улиците „Теодосий Търновски“, „Димитър Найденов“, „Сливница“, „Климент Охридски“ и ул. „Ксилифорска“, която ще направи връзка с републиканския път III-514 до връзката с път I-5 Русе – Велико Търново. Предвижда се също асфалтиране на ул. „Опълченска“ в градската й част, както и изграждането на два нови моста“, заявиха от общинска администрация.
Към момента се извършват дейностите по подмяна на ВиК мрежата по планираните за ремонт улици, като средствата за тръбите са над 5 млн. лв. и са отпуснати от държавата.
Трансграничният проект включва асфалтирането на горепосочените улици, рехабилитация на ул. „Опълченска“, както и изграждането на две мостови съоръжения в града.
Стойността на проекта е 6 629 687 евро, от които 5 820 847 евро са за община Велико Търново, като собственият принос е в размер на 1,9 млн. евро.
Проектът е удължен с една година и приключва на 31 декември 2024 г., уточниха от администрацията.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.