19.02.2024 16:54

Даниел Панов проведе среща с американския посланик Кенет Мертен

Кметът на Велико Търново Даниел Панов проведе работна среща с посланика на САЩ в България – Н. пр. Кенет Мертен. Двамата обсъдиха бъдещи проекти и разширяване на партньорството между Община Велико Търново и Американското посолство.
Сред темите на разговора бяха привличане на повече американски инвестиции в Старата столица, общината и региона, увеличаване на туристическия поток, съвместни инициативи в сферата на образованието, културата и изкуствата, както и задълбочаване на сътрудничеството с побратимения град Голдън.
Кметът Даниел Панов представи пред посланик Мертен историята на Велико Търново, столичния период по време на Средновековието и ключовата роля на града в процеса на изграждане на Третата българска държава. Панов акцентира върху съвременния профил на Старата столица като един от основните икономически центрове в Централна и Северна България и утвърждаването му като целогодишна дестинация за културен туризъм и фестивален град със знакови международни прояви.
Даниел Панов покани Кенет Мертен да посети някои от важните събития във Велико Търново – Празникът на града 22 март, честването на Независимостта на 22 септември, Летният оперен фестивал „Сцена на вековете“, провеждащ се от юли до септември под открито небе на Царевец, 20-и издание на Международното изложение „Културен туризъм“ през октомври. 
Националното сдружение на общините в Република България също дава пример за ползотворните българо-американски отношения, каза още Панов, който е и председател на НСОРБ. В първите години от създаването си Сдружението получава значителна подкрепа от Американската агенция за международно развитие. През 2003-а година НСОРБ става първата българска организация, спечелила престижната американска награда „Да направим света по-добър“. Наградата е признание за усилията на НСОРБ за стартиране на процеса на финансова децентрализация. И днес Сдружението на общините работи при много добро партньорство както с Американското посолство, така и с Фондация „Америка за България“.
Посланик Кенет Мертен изрази отличните си впечатления от опазването на българското културно-историческо наследство във Велико Търново и архитектурния резерват Арбанаси, където разгледа крепостта Царевец, Самоводската чаршия, средновековната църква „Рождество Христово“ и съвременния интерактивен музей – Мултимедиен постетителски център „Царевград Търнов“. Дипломатът посочи, че задълбочаването на партньорските отношения между Велико Търново и Голдън се разглежда и като част от и цялостното сътрудничество между България и САЩ.
Велико Търново работи отлично с Посолството на САЩ. В периода 2014-2017-а година по програми за подкрепа на посолството бяха ремонтирани покривът на Детска градина „Пролет“ в старопрестолния град, както и детските градини в Килифарево и с. Церова кория. Организирани бяха съвместни културни събития, както и няколко концерта на популярни американски военни оркестри и музикални формации.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.