03.07.2013 15:00

Никополис ад Иструм вече е по-привлекателен за туристи

Археологическият резерват става важна част от подготовката на кандидатурата за Европейска столица на културата през 2019 година

   Близо два милиона лева са вложени в социализирането на древния римски резерват Никополис ад Иструм. Проектът, финансиран от Европейския съюз по Оперативна програма „Регионално развитие", приключи и античното селище вече е по-привлекателено и достъпно за туристически посещения. Новата придобивка беше официално открита днес в присъствието на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов, директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов, Павлина Владкова, която ръководи археологическите разкопки на обекта, експерт от Министерството на културата и ръководители на проектантския и строителни екипи, реализирали проекта.

Над 1,2 млн. лв. от сумата е вложена в строително - монтажни работи, изпълнени в петмесечен срок от консорциум „Римски резерват". Изградени са обширен паркинг за автомобили, ограда от габиони по протежение на крепостната стена с дължина около 3 км, площадки и подходи за по-лесен достъп. В Никополис ад Иструм се влиза през висока дървена порта, а за разходка на хората с увреждания е закупен специален електромобил. Намерените при разкопки архитектурни елементи са поставени върху дървени скари с цел по-доброто им съхранение. Със средствата е обновена и базата, в която работят археолозите. Изградени са нови тоалетни, поставени са информационни табели, кошчета за смет, вечерно осветление, възстановени са електрозахранването и четирикилометровия водопровод. За опазване на обекта са монтирани видеокамери и сигнално - охранителна система.

При прокарването на ВиК и електрически инсталации са били разкрити част от канализационната мрежа на древния римски град и добре запазен голям канал, а така също част от ранно-римска сграда с отоплителна система, изградена от кръгли римски тухли, датирана от началото на ІІ-ри век. Намерени са над 50 монети, бронзови и метални предмети. Сред тях е уникален бронзов измервателен уред, използван в строителството. Той е много добре запазен и наподобява грома, с която са се измервали и планирали улици и сгради, обясни Павлина Владкова.

Беше коментирана възможността да бъде ремонтиран пътя до Никополис ад Иструм. „До миналата година пътят беше земеделска земя, но сега е преобразуван в общински и вече ще можем да кандидатстваме с проект за неговото ремонтиране”, каза кметът Даниел Панов. Направени са изчисления, че реконструкцията ще струва близо 900 000 лв. Кметът се ангажира ремонтът да бъде реализиран до началото на следващия туристически сезон.

„Никополис ад Иструм обогатява туристическите маршрути на Велико Търново. Обектът вече има добра визия и можем да го рекламираме не само в страната, но и по света”, допълни Даниел Панов. По думите на кмета обекта ще има важно място в подготовката на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година.Той съобщи още, че следващият проект, който предстои да завърши е този за крепостта Трапезица. До края на годината ще бъде изградена единствената в България зъбчатата железница, което ще превърне обекта в достъпен и привлекателен за още повече туристи.

 

 
© 2020 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.