29.07.2013 09:30

Студенти от Дагестан представиха в общината визията си за кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата

   Уникален поглед към Велико Търново и възможностите му успешно да кандидатства за Европейска столица на културата през 2019 година подготвиха студенти от Държавния университет в Дагестан в свои презентации. Те посетиха старата столица по програма лятно училище „Бранд инженеринг. Българският опит”, организирано от Икономическия университет във Варна. Окончателният вариант на разработките им ще финализира успешното приключване на практикума, обясни пред журналисти доц. Бистра Василева, заместник декан на факултет „Управление” на Варненски икономически университет.
Доцент Василева, студентите от Дагестан и техните преподаватели се срещнаха със заместник-кмета на Община Велико Търново г-н Ганчо Карабаджаков и Нелина Църова, директор на дирекция „Култура и туризъм” в общината и представиха проектите, които бяха подготвили. Те показаха както своите анализи, така и предложенията си, кои силни страни на Велико Търново работят за това града да спечели престижното състезание за Европейска столица на културата. Географията на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година се разширява засега до Дагестан, стана ясно по време на разговора.
За по-успешно справяне със задачите младите хора са се разпределили в три екипа, които работят като рекламни агенции. Почти без сън, само за четири дни те са оформили в концепции и икономически са обосновали своите идеи как Велико Търново да стане по-атрактивна дестинация. Първият екип е предложил вариант за поглед към старата столица от въздуха, като се направи 8-километрова въжена линия около Царевец. Алтернативни форми на туризъм - религиозен, екстремален и нови екопътеки предлагат в концепцията си студентите от втория екип. На културния туризъм с театър на открито са заложили в разработката си останалите млади хора.
„Срещата беше много ценна за нас, защото видяхме гледната точка за Велико Търново на млади хора, негови гости, и очакванията им за града след пет, шест години”, сподели Нелина Църова. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.