08.05.2012 16:12

57% от младежите у нас не четат вестници и книги

 

57% от младежите у нас на възраст от 15 до 29 г. през последните три години не са чели вестници, най-вече книги. Данните са от социологическо проучване, направено по проект „Пресата в условията на интернет и новите медии”.

Те бяха представени на кръгла маса във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” пред преподаватели и студенти от катедра „Библиотекознание и масови комуникации”. „Медийно поведение на младежката аудитория в онлайн среда” бе темата на форума. „Има една нова психологическа установка. Много често се отговаря, че не е нужно да се учи, че не е нужно да се помнят факти, да се помни информация и човек да се образова, защото „чичо Гугъл” знае всичко. Не се отговаря на въпроса, а кой ще учи младите какви въпроси да задават на „чичко Гугъл”, за да получат съответната информация. Това е тревожна, негативна тенденция на едно настъпващо невежество. Но вероятно по някакъв начин тези неща ще се преодолеят. Вероятно е преходен период, в който адаптацията на младите ще бъде и най-бърза”, коментира проф. Маргарита Пешева. По думите й младите се ориентират към онлайн комуникацията, към общуването с вестници онлайн и по-малко към блогосферата. Телевизията, интернетът и социалните мрежи са най-предпочитани от младежите. „Телевизията остава най-влиятелната медия не само у нас за формиране на общественото мнение. След нея по доверие във всекидневието и бита на младия човек се нарежда интернет. Вестниците, които имат силни марки на хартии, те имат и силни марки онлайн”, каза проф. Пешева.

Изследователският проект „Пресата в условията на интернет и новите медии” се осъществява с подкрепата на фонд „Научни изследвания” към МОМН.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.