15.10.2013 10:30

Посланикът на Чешка република Н. Пр. Павел Вацек и заместник-кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков откриха изложба на Академията по изящни изкуства от Прага

Н. Пр. Павел Вацек и г-н Ганчо Карабаджаков откриха изложбата „ I-kona etc. в изложбени зали „Рафаел Михайлов”. Изложбата е съставена от творби на преподаватели и студенти от ателието на проф. Милан Книжак на Академията по изящни изкуства в Прага и е посветена на проявлението на „иконата” в традиционното българско и съвременно изкуство.
Заместник-кметът Ганчо Карабаджаков откри изложбата, заедно с посланика на Чешката република, като обърна специално внимание на влиянието и приемствеността на чешката култура, които през годините след Освобождението оставят траен отпечатък върху облика на града.
В своето обръщение към гостите Н. Пр. Павел Вацек подчерта особеното място на творчеството на провокативния проф. Книжак в чешкото културно изкуство и пожела успех на изложбата в град Велико Търново. Посланик Вацек сподели, че и за в бъдеще смята да осъществи съвместно с Община Велико Търново поредица културни събития. 
Професор Милан Книжак е бивш ректор на чешката Академия за изящни изкуства (1999-2011), изтъкната и провокативна личност от чешката (и чехословашката) културна сцена от последните 50 години и пионер в изкуството на пърформанса, който също така изследва връзките между радикалното алтернативно изкуство и това, което е наричано мейнстрийм или дори кич.
В момента проф. Книжак ръководи Ателието по интермедиални изкуства на Академията за изящни изкуства в Прага, както и основаната неотдавна от него собствена школа за изкуство.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.