СУ „Емилиян Станев”

Адрес: Велико Търново, ул. "Мария Габровска" №1
Телефон: 062/ 646 940
e-mail: em_stanev@abv.bg

През 2012г. училището отбелязва 30-годишен юбилей. То е най-голямото в област Велико Търново и едно от най-големите в България. В момента в него учат 1100 ученика, обучавани от 100 преподаватели. За времето на своето съществуване то успя да се наложи и като едно от най-предпочитаните общообразователни учебни заведения в региона. Разнообразието от профили е голямо и дава възможност на ученици с разностранни интереси да развият потенциала си в желаните области. Освен езикознание и историческо познание, екология и здравно образование, училището предлага специализирано обучение по музика, изобразително изкуство, хореография, информационни технологии, чужди езици – английски, испански, немски, френски, руски, а от тази година и японски език.

Възпитаниците на СУ "Емилиян Станев" успешно полагат изпитите на Cambridge University и получават международно признати сертификати за владеене на английски език. Десетки бивши ученици са понастоящем студенти в престижни европейски университети – в Берлин, Прага, Лондон, Флорида и други.

Училището има дългогодишни музикални традиции. Показателни за това са успехите, които постигат младите музиканти. Маги Джанаварова - победителката в "Мюзик Айдъл" 3 (на България и Македония) е завършила нашето училище. Други наши участници в този формат са Пламен Пътов и Пламена Петрова. Марин Бозев, след завръщането си от Дубай, свири в Бенда на Българското национално радио. Акордеонистките Дарена-Светослава и Мария-Десислава Димитрови са с отличия в Гърция и Сърбия. Квартет "Корда" и Колегиум за камерна музика са с първи награди в Белгия и Португалия. Русалина Мочукова завърши майсторски клас при Мирела Френи и в момента специализира оперно пеене във Виена. Дори великият кларнетист Илия Илиев от вашето шоу се е обучавал от преподавателя в СУ „Емилиян Станев” Иван Иванов.

Младите ни художници печелят призови места в международни конкурси - "Моето европейско пространство", "Куба - далечна и близка", изложба Екслибрис” в Словакия, „Денят на Независимостта САЩ” през 2010 год. Колекция от рисунки на ученици от профилираните паралелки по изобразително изкуство гостуват в Япония - в градовете Токио, Хирошима, Йокохама, Одавара. Ученици от тези паралелки участваха и спечелиха награди от президента на фондация Икуо Хираяма "Пътят на коприната" 2011 год.

От 2005 г. се работи по международните проекти на програма "Учение през целия живот" (секторна програма "Коменски"). През 2010 г. завърши работата по проект борбата с неравнопоставеността, джендър равенството и преодоляването на стереотипите. Партньори бяха: лицей Clos Maire (Франция) и Gimnasiekolan (Швеция).

Училището ни спечели и работи по проект "ИТ – движеща сила на образователния процес".

На 16.03.2012 г. представителна група ще посети Евро парламента в Страсбург по спечелен проект-„Евроскола”

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.