27.05.2014 15:40

За втори път Възнесение Господне ще бъде чествано на Царевец след 620 години прекъсване

На 29 май, четвъртък, 2014 година, в 9:00ч., в църквата „Възнесение Господне" на крепостта Царевец ще бъде отслужена сутрешна служба, а в 10:00ч. ще бъде отслужена Света Литургия в чест на храмовият празник и водосвет. В богослужението ще участват свещеници от много епархии от цяла България.
Храмовият празник в някогашният патриаршески храм ще бъде честван тържествено за втори път след  прекъсване от 620 години. Организатори на събитието са Света великотърновска митрополия и Община Велико Търново.
Възнесение Господне – раздялата като присъствие и очакване
Възнесение Господне се празнува четиридесет дни след Пасха, в четвъртък на шестата седмица след празника Възкресение Христово. В навечерието на празника, съгласно църковното предание, в сряда се извършва така нареченото Отдание на Пасха, сякаш се извършва прощаване с нея. Отново преживяваме Възкресението със същите песнопения като на възкресната нощ и някак си естествено е да изпитваме тъга. Но едновременно към нас снизхожда нова радост. Радост от съзерцанието на празника Възнесение Господне.
За това събитие се говори в Евангелието. Давайки на учениците Си последни наставления, Господ “ги изведе вън до Витания и, като дигна ръцете Си, благослови ги. И, както ги благославяше, отдели се от тях и се възнасяше на небето. Те Му се поклониха и се върнаха в Иерусалим с голяма радост”.
Парадоксални са думите “С голяма радост…”. Та нали Христос си отива, оставя учениците си, т.е това е ден на раздяла. Пред тях е дълъг път на проповеди, гонения, мъчения, съблазни, с които е пълна историята на християнството и Църквата. Свършва радостта на земното ежедневно общение с Христос, с покрова на силите Му, с Неговото божество.
Но празника Възнесение колкото и парадоксално да звучи, може да бъде наречен “радост в раздялата”. Не заминаването на Христос празнува Църквата, защото Той е казал: “Аз съм с вас през всички дни до свършека на света”, но цялата радост на християнската вяра идва от съзнанието за Неговото присъствие и Неговите думи “Където двама или трима са събрани в Мое име, там съм и Аз между тях”. Не заминаването на Христос, а Неговото възнесение на небесата празнува Църквата.
Празник, възпоменаващ, че Христос се възнася и  по непостижим за нас начин, встъпва в славата Божия понесъл на плещите Си човешката немощ.
Когато говорим за възнасяне на небето, то тук не става въпрос за извънпланетното пространство или за непознатия космос. А за небето, възвърнато ни чрез Христос, за небето, което сме изгубили поради греха и гордостта, в своите земни, и единствено земни науки и идеологии. Небето, което Христос ни разкри, дарува и върна е царството на вечния живот, царство на истината, доброто и красотата. Това небе е победа над смъртта, тържество на любовта, за което е казано “Око не е виждало, ухо не е чувало и на човек на ум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат”. Поради това небето пронизва нашия живот тук и сега, самата земя става от образ, отблясък на небесната светлина. Бог слязъл на земята, за да се възнесем ние на небето. С тези думи ликува Църквата на празника Възнесение. В това се състои неговата неизказаната радост. Ако Христос е на небето, ако вярваме в Него и Го обичаме, то и ние сме там с Него. На Неговата трапеза, в Неговото царство.
Знаейки всичко това, то никак не е случайно, че Търновград е избрал главната църква на Второто българско царство да носи името „Възнесение Господне”. Това означава, че Търново се асоциира с царство небесно, царство отобразяващо вечното, нетленно и непоклатимо царство на Христос.
Тази главна църква е била славата на България като в нея са служили 14 патриарси и светци като Евтимий, Патриарх Български, Теодосий Търновски, Киприан, митрополит Литовски и на цяла Русия, Сава Сръбски и много други.
Поради това, на 29 май 2014 година, четвъртък, с благословението на Великотърновския митрополит Григорий ще бъде отслужена празнична Света Литургия от 10:00ч. Богослужението ще бъде огласено от формация за източноцърковна музика „Трисагион”, която след това ще изнесе и концерт с византийски песнопения.
Отец Добромир Димитров
Храм „Св. Мина”
Велико Търново

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.