28.05.2014 14:00

Общината има готови 53 проекта по европрограми

180 000 лв. ще бъдат инвестирани в подобряване на пътната инфраструктура в населените места, през месец юни започва доизграждането на парковете във Велико Търново

С 53 проекта е готова Община Велико Търново да кандидатства за финансиране по европейски програми като „Региони в растеж”, „Околна среда” и програмата по интегрирания план за развитие, съобщи днес кметът на общината Даниел Панов. По програма за трансгранично сътрудничество между България и Румъния проектът, с който нашата община кандидатства, е на стойност 9 милиона лева. В него е включен инженеринг, проектиране на крайречната зона и подмяна на основен колектор. С осем проекта е готова администрацията да кандидатства по програмата за интегриран план за развитие, които след изготвянето им, получават автоматично финансиране, а не участват на конкурсен принцип.

Община Велико Търново няма да бъде санкционирана с 2,8 млн. лв. по така наречения воден проект от Управляващия орган, съобщи още кмета Панов. След множество проверки по изпълнението на проекта и след добре мотивирано възражение от страна на общината, санкцията е отменена. Официалното писмо от Управляващият орган за отмяната на санкцията вече е факт, а в него се посочва, че общината като възложител не е нарушила законовите разпоредби, свързани с обществените поръчки, а наличието на 7 оферти сочи, че по никакъв начин не е била ограничена свободната конкуренция.
Още през ноември миналата година беше одобрен вторият цикъл на водния проект във Велико Търново. Очаква се договорът за строително-ремонтните работи на стойност 43 млн. лв. да бъде подписан тази година, а през 2015 година дейностите да стартират.

На 6 юни ще бъде отворена обществената поръчка за строителен надзор по доизграждането на шест парка в старата столица. Така дейностите ще започнат през юли, а крайният срок е юли 2015 година. Така ще бъдат изградени два нови парка – в кварталите „Чолаковци” и Зона В, а парк „Марно поле” ще бъде довършен.
„Общинска администрация има амбициозна програма за квартал „Чолаковци” – тя включва изграждането на парк, 15 декара междублоково пространство, спортно игрище и допълнителна детства площадка. Вече имаме изпълнител по оборудването с линеен ускорител на Комплексния онкологичен център във Велико Търново, договорът вече е подписан, а крайният срок по този проект също е юли 2015 година”, каза кметът Даниел Панов.

Ремонт на пътната инфраструктура на стойност 180 000 лв. започна в малките населени места на Община Велико Търново. На заседанието на Общинския съвет през октомври администрацията ще внесе за одобрение проекти за реконструкция на инфрактруктура и тротоари в селищата, които са на приблизителна стойност около 3 млн. лв.
„Днес на заседание на Националното сдружение на общините ще изготвим искане за разширяване на програмата за икономически растеж, като ще настояваме в нея да влязат и културните институти. Читалищата са в окаяно състояние и с тези средства в размер на 20 % или около 17 млн. лв. в тях ще може да се инвестира”, допълни инж. Панов, който е член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.