10.12.2014 10:30

Над 50 живи Коледни дръвчета грейват в детските градини и училищата

По инициатива на кмета на Община Велико Търново г-н Даниел Панов всички детски градини и училища в общината получават като подарък за Коледа и Нова година живи дръвчета.
След като бъдат украсени и се превърнат в център на един от най-светлите, обичани и чакани християнски празници над 50 дръвчета ще бъдат засадени в дворовете на детските градини, училищата или в паркова среда.
Чрез тази инициатива Коледа и Нова година ще бъдат повод не за унищожаване, а за засаждане на десетки нови дръвчета във Велико Търново и общината.
Заместник-кмета на Община Велико Търново г-н Ганчо Карабаджаков започна днес раздаването на живите Коледни дръвчета от ОУ „Свети Патриарх Евтимий Търновски”.
В Коледното послание, изпратено заедно с Коледните дръвчета се казва:
Мили деца,
Много, много отдавна, преди векове, християните празнували Коледа. Но празникът бил посред зима, когато ябълката няма листа и плодове, затова я замествали с вечно зелена елха, която украсявали с ябълки.
По-късно, за да стане украсата по-празнична, започнали да кичат елхата с гирлянди, сухи сладки и свещички, а ябълките потапяли в червен захарен сироп. На върха поставяли красива звезда, за да напомня за нощта, когато Витлеемската звезда възвестила раждането на Христос. Така чудесният обичай да се украсява зелената елхичка се разпространил по целия свят.
В наши дни ябълките и сладките са заменени с различни играчки и гирлянди, но традицията да се украсява коледното дръвче остава.
Тъй като всички деца от Старопрестолния град са послушни, кметът на Община Велико Търново – инж. Даниел Панов реши да ви зарадва, като написа писмо до Дядо Коледа:
          
„Мили Дядо Коледа, чакаме те с нетърпение. Моля ти се изпрати на нашите деца чудна коледна елха!”
Понеже джуджетата на Дядо Коледа са навсякъде и прочетоха писмото, тази коледна елха е вече във вашата любима детска градина и училище. Украсете вашата елха с много любов и въображение, а после я посадете в двора на детската градина и училище, за да напомня тя със своето присъствие за миговете на подарено щастие през тази вълшебна Коледа!
Желая ви радост в коледния ден, това ще ви бъде подаръка от мен! Най-искрени благопожелания за здраве и сили, за ползотворни дела, за топлота и доброта – дарявани и получавани, за дни на радост с усмивки и веселие, за мигове на сбъднати мечти!
           
От Дядо Коледа
2014 г.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.