31.03.2015 16:35

Президентът Росен Плевнелиев: ”Велико Търново е най-романтичният град на Балканският полуостров”

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов получи наградата „Исторически град”

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов получи наградата „Исторически град” в рамките на осмият национален конкурс „Най-добър град за живеене”, организиран от „Дарик” радио и вестник „24 часа”.
На церемония в НДК г-н Панов получи признанието на две водещи национални медии и множество експерти в присъствието на президента на Република България г-н Росен Плевнелиев, минсистъра на туризма – Николина Ангелкова, министъра на регионалното развитие и благоустройствато г-жа Лиляна Павлова, министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, министъра на културата г-н Вежди Рашидов.
Президентът Росен Плевнелиев припомни, че идеята за конкурса, стимулиращ позитивното развитие на българските градове, общини и региони се е зародила по времето, когато той е бил министър на регионалното развитие и благоустройството.
„Кметовете са добрите стопани на българските градове. Те назначиха множество млади и компетентни хора в местните администрации, които работят ефективно и прозрачно. Кметовете работят по стратегическото планиране и проектите за устойчиво развитие на своите градове и общини.
Има основание за самочувствие и позитивизъм - помислете и си спомнете как изглеждаха българските градове преди 10 години. Велико Търново стана най-романтичният град на Балканският полуостров”!
Кметовете полагат усилия за стимулиране на инвестициите и развитието на българските градове. Успешното усвояване на европейските фондове също е сред множеството поводи за позитивен анализ, за гордост и самочувствие”, каза президента Плевнелиев.
Наградата на град Велико Търново бе представена и анонсирана от министъра на културата Вежди Рашидов. Той припомни реализираните съвместно с министерството на културата значими европейски проекти: Реставрация и консервация на църквата „Св. Георги” в с. Арбанаси, проекта за изграждане на подпорна стена, художествено осветление, фуникуляр и социализация на хълма Трапезица. Министърът припомни обновената озвучителна система на МДТ „Константин Кисимов”. Той заяви, че предстои и реализацията на проект за ремонт на театъра.
При получаване на наградата кметът Даниел Панов заяви: ”Приемам тази награда от името на всички великотърновци. Приемам я като признание на усилията ни да съчетаваме по възможно най-добрият начин историята с модерният живот, енергията и въображението на младите хора”.
Всички във Велико Търново знаят колко е трудно да се работи по запазване и възстановяване на духовното и културно наследство в един жив и динамичен град. Велико Търново е не само град на 7 000 години. Това е не само градът, в който два пъти е възстановявана българската държава. В продължение на 208 години от тук е управлявана могъщата средновековна българска държава.
Велико Търново е градът, който пази Сърцето и Душата на България”, каза в заключение Даниел Панов.
През последните три години Велико Търново печели едни от най-авторитетните и престижни награди в рамките на националният конкурс „Най-добър град за живеене”:
- 2011 г. „Културен и красив град”;
- 2013 г. Най-добър град за живеене”
- 2014 г. „Исторически град”
По време на тържествената церемония кметът на Община Велико Търново Даниел Панов спечели овациите на всички с жеста на помощ и солидарност към колегата си – кметът на община Варна г-н Иван Портних, който не успя да пристигне за церемонията заради проблем с автомобила си.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.