08.07.2015 13:11

Правителството даде на Община Велико Търново правото да управлява крепостта „Трапезица” за 10 години

Община Велико Търново получава правото да управлява „Трапезица”, съобщиха от правителствената информационна служба. Правителството предостави за срок от 10 години на Община Велико Търново управлението на архитектурно-музейния резерват „Трапезица“.
Решението ще позволи на местната власт да извършва дейности, свързани с опазването и популяризирането на историческата ценност, да организира научни, културни, образователни и туристически дейности под контрола на Регионалния исторически музей във Велико Търново. Това ще може да става с реализирането на проекти с европейско финансиране. Наскоро дарение за 1,2 млн. евро беше направено и от Фондацията за историческо и културно наследство „Гайдар Алиев”, което ще позволи да се работи по продължаване процеса на социализиране на крепостта и подготовката за достъп на туристи.
В резултат на усилията на кмета Даниел Панов Община Велико Търново вече получи правото за срок от 10 години да управлява крепостта Царевец, църквата „Св. 40 мъченици” и Никополис ад Иструм.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.