07.07.2015 12:35

Реч на кмета на Община Велико Търново във връзка с честване на 138 годишнина от Освобождението на Велико Търново

Ваше Високопреосвещенство,
Господин заместник-председател на народното събрание,
Госпожо Генерален консул,
Господа Ректори,
Скъпи Старостоличани,
Уважаеми гости,
Дами и господа,
Седми юли е датата, която поставя началото на процес, който формира Третата българска държава. Формира я не просто и само като институции, но и като дух и философия.
Освобождението на Търново е важна дата не само в календара на нашият град. Това е дата, която след вековно прекъсване бележи началото на третата българска държава.
След Освобождението на 7 юли следват датите на свикването на Учредителното събрание, приемането на Търновската Конституция, изборът на първи български княз. Този процес по естествен начин по-късно ще доведе до акта на обявяването на Независимостта на България.
Освобождението на Търново дава началото на новото българско държавно строителство. Преди това обаче то дава огромни надежди и създава очаквания не само у търновци, а у всички българи, че столицата на някога великите могъщи и велики Асеневци ще възвърне честта и достойнството на българският народ.
И през 19-ти век Търново стои в центъра на българското светоусещане. В центъра на надеждите и очакванията. Търново е упованието на всички българи, че предстои нещо важно за нацията и държавата.
И през 19-ти век и днес Велико Търново е символ на българщината, на българската духовност, на ценностите, които ни правят горди и достойни българи.
Според хронистите от онова време като че ли градът е бил малък, за да поеме възторга и въодушевлението на търновци. Хората са се прегръщали по улиците и са целували войниците на Генерал Гурко. С най-пъстрите си дрехи, черги и цветя са изразявали радостта си. Хората буквално са били накацали по покривите, за да видят, усетят и съпреживеят историческият момент.
Руските журналисти в своите репортажи разбират огромното значение на акта на освобождението на Старопрестолният град и пишат: ”Освобождението на Търново има не само военно-политическо значение, то има огромно психологическо значение, защото Търново е градът-майка на българските градове”.
Днес всички ние съвременните граждани на Велико Търново изказваме своята благодарност, почит и преклонение пред всички, които допринесоха за Освобождението на Търново.
Пазим и почитаме паметта на Генерал Гурко и всички, които донесоха на щиковете си свободата на Старата българска столица.
Честит Ден на Освобождението на Търново.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.