03.07.2015 23:20

Даниел Панов: „Имах успешни за Велико Търново разговори в Брюксел. Продължаваме да работим по проекти за подобряване на инфраструктурата“

„Ще ремонтираме тротоарите последователно в двете посоки, а не едновременно, за да не затрудняваме гражданите“

Планът „Юнкер” е много добра възможност за дофинансиране на големи проекти, не само в публичния, но и в частния сектор. Това каза във връзка с посещението си в Брюксел кметът на Община Велико Търново инж. Даниел Панов. Той добави, че няма информация какъв ще е размерът на средствата, които страната ни ще получи по този план за доизграждането на автомагистрала „Хемус”, но каза, че такива ще има през новия програмен период. „Искрено се надявам, а и получихме уверение от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, че магистралата ще бъде завършена до 2019 година”, допълни Панов. Той каза още и, че Жозеф Дол, председател на Европейската народна партия  е заявил, че вижда с очите си как се променят към по-добро градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. „Той беше на посещение в старата столица през октомври и е впечатлен не само от богатото културно-историческо наследство, но и от срещите, които се проведоха тук”, обясни инж. Панов. Според него, оценката дадена на толкова високо ниво, доказва, че Велико Търново се развива с бързи темпове.
Децентрализацията е част от местната власт и вече има реализирани проекти, свързани с нея. Това беше и една от основните теми, които обсъждахме при посещението ми в Брюксел, заяви кметът на Община Велико Търново инж. Даниел Панов. По време на посещението е обсъдена нуждата от продължаване процеса на реална децентрализация в полза на разширяване правомощията и ресурсите за местното самоуправление в България. „Децентрализацията е част от местната власт и ще се реализира и има реализирани неща”, каза още кметът. Той добави, че са обсъждани и теми, свързани с европейските проекти през новия програмен период 2014 – 2020 година. „Моят въпрос по тази тема беше за неусвоените средства по фонд „Земеделие”. Мисля, че са около 400 млн. лв. Предложението ми беше областните градове да излязат от контекста на тази програма, а в нея да участват останалите населени места, тъй като нищо чудно и този програмен период да има неусвоени средства по тази мярка. Това е единственият вариант селата да променят своя облик”, обясни градоначалникът. Той допълни, че е даден пример за това с програмата „Местни инициативи”, която се изпълнява ежегодно и бюджетът й се увеличава постоянно. „Вече населените места в нашите общини са до такава степен реконструирани от гледна точка на детски площадки и площади, че те сами започват с тези пари да си изграждат улици. Така, че от следващия период трябва да се помисли за едно допълнително финансиране от страна на общината, за да може обликът на селата да бъде изцяло променен”, каза още инж. Панов.
Във връзка с факта, че Великотърновски общински съвет не проведе извънредната си сесия днес, заради липса на кворум Даниел Панов коментира - “Не мисля, че извънредната сесия на Великотърновския общински съвет беше бойкотирана, каза кметът на Община Велико Търново инж. Даниел Панов. „Аз мисля, че две от четирите питания, които бяха отправени към мен са чисто информативни. Те са за допълните целеви средства, които са осигурени към бюджета на общината, за изграждането на тротоари и нови улици. Това е проект, който е предаден още при предното правителство. В момента има одобрени средства за ремонта на тези улици и тротоари. Всичко там върви по план. Издадени са разрешителни, съгласувателните процедури също са по план”, заяви още кметът. Той отчете като грешка това, че ремонтът на тротоарите по бул. „България” са се правили едновременно, но увери, че изграждането на следващите тротоари ще бъде съобразено с изискванията на гражданите. Освен това каза и, че е издал заповед, според която ще текат ремонтите на тротоарите последователно от едната и след това от другата страна на централните улици и така те няма да затрудняват предвижването на жителите на Велико Търново. Кметът добави, че ремонтите вероятно ще приключат до седмица. На въпрос кога ще започнат ремонтите в централна градска част инж. Панов отговори, че това зависи от срокът, в който ще приключат съгласувателните процедури, които текат към моментна. Той добави, че в момента ВиК и енергоснабдителното дружество в региона извършват дейности по ул. „Димитър Буйнозов” в старата столица.
Липсата на планиране е основният проблем на професионалното образование в Община Велико Търново. Това е било и една от основните теми, които са обсъдени по време на посещението на кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов по време на посещението му в Брюксел, каза самият той пред журналисти. Той добави, че съвместно с евродепутатът Ева Паунова е обсъдено и ще бъде изготвен анализ на професионалното образование в общината. „Липсата на планиране  е основният проблем и аз съм споменавал това нееднократно и то пред различните правителства, в чиито дискусии за образованието съм имал възможност да участвам”, каза още градоначалникът. Той подчерта, че в региона има предприятия, които имат огромен недостиг на работници. Те са част основно от леката и хранително-вкусовата промишленост. „Ако има едно планиране в професионалното образование, например предприятията, които произвеждат вафли и сладкарски изделия и такава специалност бъде открита в Техникума по туризъм, тогава тези кадри, които завършват тази специалност, директно ще могат да започнат работа. Освен това те ще могат да карат и училищните си стажове в тези предприятия”, допълни кметът. По думите му, анализът, който ще бъде подготвен, ще даде възможност да се направи сериозно планиране в професионалното обучение още през учебната 2016/2017 година. Той допълни и, че по време на посещението в Брюксел са направени и контакти със сътрудниците на еврокомисаря Кристалина Георгиева.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.