13.08.2015 12:00

Бойни турнири и сражения на Фестивала за исторически възстановки „Средновековна България“ в края на август

Романтичното и славно минало на средните векове ще бъде представено по време на третото събитие от Фестивала на историческите възстановки „Средновековна България“ във Велико Търново. На 29 и 30 август 2015 г. на крепостта Царевец ще има демонстрационни бойни турнири и сражения, възстановки на бита, занаятите и забавления от онази епоха.
Инициатор и организатор на фестивала е Община Велико Търново. Събитието е част от програмата за Националните чествания посветени на 830-годишнината от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава.
В реконструкциите ще участва Национален клуб „Традиция“ регионални клонове В. Търново и Шумен, Сдружение за исторически възстановки „Чигот“, Сдружение за възстановяване и съхранение на българските „Авитохол“, Средновековно общество в България MODVS VIVENDI, свободни реанактори от Добрич, Бургас, Пловдив и Варна.
На Царевец различните групи ще оформят свои лагери и ще представят бит, въоръжение и оборудване от Първо и Второ българско царство и средновековна Европа (XII-XIV в.). Ще може да се види как са изглеждали средновековните походни шатри и юрта – жилище на номадските народи, подредбата и бита им. На място ще се леят реплики на медальони и фибули, ще се  обработва стъкло, а Калина Атанасова ще представи своите реконструкции на средновековни облекла и накити, пресъздадени по образци от средновековието на България. Посетителите на фестивала ще видят различни видове занаяти и да дегустират храна и медовина по стари рецепти.
На 29 август  от 16,00 ч. ще има демонстрация на превземане на укрепена кула и крепост, а час по-късно ще може да се види реконструкция на атакуване в пеши строй. В неделния ден демонстрационните битки ще започнат в 10:00ч., а в 14:00ч. ще са средновековните игри – теглене на въже и тояга, подкосяване, хвърляне на обръч, търкаляне на яйце, стрелба с лък, хвърляне на копие.
Фестивалът на историческите възстановки „Средновековна България“ стартира с месечни издания през юни, а финалното събитие ще е голяма възстановка, пресъздаваща обявяване въстанието на Асеневци срещу Византия на Димитровден 1185 г.
Входът за фестивала е свободен, като се заплаща само таксата за посещение на архитектурно-музеен резерват „Царевец“.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.