19.08.2015 14:00

Лекоатлетическата писта във Велико Търново е единствената в България с девети коридор

Откритата лекоатлетическа писта на стадион “Ивайло” е единствената в България, която разполага с обособен девети коридор, съобщи директорът на Общинско предприятие „Спортни имоти и прояви” Петко Павлов. Във вторник вечерта екипът на немската компания “Политан”, която изпълнява дейностите по изграждането на лекоатлетическото трасе, приключи с разчертаването му.
Деветият коридор е разположен точно откъм централната трибуна и може да се използва за стартове на 100 метра и 110 метра с препятствия. Наличието му е огромен плюс, тъй като много често по време на състезания финалистите са повече от осем – това се случва в моментите, в които двама лекоатлети дават еднакви времена. При провеждането на големи турнири съществува практика резервният коридор да се предоставя като бонус на представител на домакините, който не е влязъл във финала. С обособен девети коридор е пистата на Олимпийския стадион “Птичето гнездо” в Пекин, където от 22 август започва Световното първенство по лека атлетика.
Новата политанова настилка, тип „сандвич”, обхваща площ от 6935 кв.м. Дебелината й е 14,5 милиметра. Пистата на стадион “Ивайло” отговаря на най-високите изисквания на Международната лекоатлетическа федерация / IAAF/ и на практика е не само най-новата, но и най-модерна у нас. Тя е отделена от трибуните с борд, чиято дължина е 648 метра. Разполага с вградени отводнители, които отвеждат дъждовната и снежната вода до канализацията.
Съоръжението бе ремонтирано по проект на обща стойност 1 897 874 лева с ДДС, които Община Велико Търново получи по инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.