23.08.2015 12:00

Ремонтът на стария път към Дебелец започва наесен

Ремонтът на пътната отсечка, която свързва Велико Търново и Дебелец през квартал „Чолаковци”, започва наесен. Във връзка с материал в брой 162 (5740) на в. „Борба”, публикуван на 25 август, Община Велико Търново уточнява, че новото проектиране вече е пред финал. Актуализираната разработка за „Стария път” към Дебелец, както е известно трасето, ще е готова до края на август, след което остава единствено издаването на разрешенията за започване на строеж. На практика, изграждането на шосето може да започне още през септември.
Финансиране за отсечката бе осигурено от републиканския бюджет. Постановлението на Министерски съвет, с което Община Велико Търново получава целева субсидия в размер на 430 000 лева, е издадено през пролетта. Още тогава започват предварителните процедури, предшестващи дейностите на терен, а към настоящия момент те са пред приключване.
Изграждането на алтернативния път между Велико Търново и Дебелец бе един от ангажиментите на кмета на Общината Даниел Панов за мандата му. Градоначалникът и екипът му подадоха заявка за финансиране на проекта още по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”, която бе реализирана по времето на кабинета на Пламен Орешарски. Тогава разработката за обходното трасе не попадна сред одобрените проекти и не получи финансиране. Субсидирането стана възможно едва при настоящето правителство. Така ангажиментът, поет от кмета Даниел Панов, ще бъде изпълнен.
Значението на „Стария път” към Дебелец не е само местно – отсечката ще се превърне в алтернатива международния път Русе-Свиленград. Пътуващите между Велико Търново, Дебелец и Килифарево вече ще могат да ползват по-пряко трасе.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.