10.09.2015 15:30

Премиерът Бойко Борисов, здравният министър Петър Москов и кметът Даниел Панов откриха обновените стадион „Ивайло” и Комплексен онкологичен център

Общите инвестиции са в размер на 16,2 милиона лева

Премиерът на Република България Бойко Борисов, министърът на здравеопазването д-р Петър Москов и кметът на Велико Търново Даниел Панов откриха обновените стадион „Ивайло” и Комплексен онкологичен център в старата столица. Общата инвестиция в двата обекта надхвърля 16,2 милиона лева.
Церемониите бяха уважени от заместник-кметовете на Община Велико Търново Снежана Данева-Иванова и Ганчо Карабаджаков, от постоянните представители на Европейската комисия и Световната банка Огнян Златев и Тони Томпсън, от областния управител проф. Пенчо Пенчев и от председателя на Великотърновския общински съвет Николай Ашиков. Присъстваха също кметове на съседни общини, общински съветници и общественици.
Стадион „Ивайло” е реконструиран с близо 5,5 милиона лева по два проекта на Община Велико Търново, които получиха финансиране от държавата – за обновяване на терена и лекоатлетическата писта и за основен ремонт на южните спортни зали. В комплексния онкологичен център са вложени 10,7 милиона лева, осигурени както по оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013”, така и от общината.
„Днес е изключителен и радостен ден за нас. Поздравявам Ви най-вече от името на нашите деца и млади хора, че имате отношение към спорта и спортните клубове. Тук са бъдещите национални шампиони”, обърна се кметът Даниел Панов към министър-председателя Бойко Борисов и събралите се гости.
Церемонията по откриването на стадион „Ивайло” се проведе на лекоатлетическата писта. След официалната част гостите бяха зарадвани от малките мажоретки от детска градина „Соня”. Те изгледаха и първото състезание по гладко бягане на 100 метра, чийто старт даде градоначалникът.
Кметът Даниел Панов припомни, че градският стадион е построен през 1958 г., а повече от 30 години както теренът, така и пистата не са обновявани. „Днес ставаме свидетели на пълната реконструкция. Благодарение на правителството на г-н Бойко Борисов още през 2012 г. бяха отпуснати средства за реконструкция на целия терен. След това държавата субсидира и проекта на Община Велико Търново за лекоатлетическата писта. Тя е единствената в България с обособен девети коридор. Приключва ремонтът на южните спортни зали, където повечето от нашите спортни клубове ще имат подходящо място за тренировки и състезания”, добави великотърновският кмет.
Премиерът Бойко Борисов поздрави Даниел Панов, гостите и спортистите и изрази удовлетворение от новия вид на стадион „Ивайло”. Борисов подчерта, че по този начин не само ще се тренират шампиони и ще се постигат резултати, но ще има и условия за здраве. „По-важното е хората да не стигат до болниците. Затова и в програмата на Министерството на здравеопазването и Министерството на спорта е заложено да има къде да тренират децата. Ето това е реформа, това е да го покажеш на практика, да го посочиш”, каза в словото си министър-председателят. Той пожела на футболния клуб „Етър” да се завърне в професионалния футбол. „Мисля, че ще ви завидят всички, които дойдат да играят на този стадион”, добави Бойко Борисов.
Докато посрещаше гостите, управителят на Комплексния онкологичен център д-р Мария Рачева специално благодари на градоначалника Даниел Панов. „За първи път имаме кмет, който застана зад нас”, каза д-р Рачева. Тя подчерта, че европейското финансиране за реконструкцията е в размер на 6,5 милиона лева, а Община Велико Търново е осигурила нужния остатък от 4,2 милиона лева. В резултат общинското здравно заведение е сред най-съвременните в цяла България. Онкологичният център разполага с линеен ускорител от последно поколение, апарат за брахитерапия, скенер, рентген, апарат за защита от радиация и автоматизирана компютърна система.
Кметът Даниел Панов благодари на премиера за положените от правителството усилия за повторното отваряне на спрените през 2013 г. европейски програми. „Благодарен съм и на целия екип на д-р Петър Москов. Днес този важен проект е факт. Лечението тук ще е много ефективно, както и превантивната дейност”, изтъкна Даниел Панов. Той изрази надежда, че Общината и държавата ще продължат да си партнират успешно и за бъдещите здравни проекти.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.