14.09.2015 17:00

Във Велико Търново откриха новите центрове за настаняване от семеен тип

Във Велико Търново официално бяха открити и осветени новите центрове за настаняване от семеен тип. Трите къщи вече имат новодомци. В максимално близка до семейната среда живеят 34 деца и младежи в затруднено положение. Персоналът от 42 души ще им осигури по-добро бъдеще и възможности за образование, качествено здравеопазване, приобщаване към обществото, личностно и професионално развитие.
Центровете за настаняване от семеен тип бяха открити от кмета на Община Велико Търново Даниел Панов, съветниците на премиера Бойко Борисов Свилен Нейков и Тотю Младенов, председателя на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева и областния управител проф. Пенчо Пенчев. Трите нови къщи са построени по проект на Общината за 2,1 милиона лева, привлечен по оперативнa програмa "Регионално развитие 2007-2013". Социалната услуга в тях е по проект, финансиран от ОП "Развитие на човешките ресурси", който е на стойност от 307 000 лева.
"Удовлетворен съм, че реализирахме този проект в срок, който не бе сред леките. Благодаря на правителството за подкрепата в моментите, в които не беше лесно. Поздравявам всички за положените усилия, за да успеем да се справим в краткото време. Всички трябва да се грижим за децата и младите хора, за приобщаването им към обществото и осигуряването на оптимална за тях среда на живот", заяви по време на откриването кметът на старата столица Даниел Панов.
Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева и Тотю Младенов, който е бивш социален министър в първия кабинет на Бойко Борисов, поздравиха Община Велико Търново и градоначалника както за успешния проект, така и за поетата отговорност. Двамата изразиха задоволство от факта, че местната власт е осъзнала как правата на децата и младежите в неравностойно положение се защитават там, където последните живеят.
Центровете за настаняване от семеен тип във Велико Търново вече са осем на брой. Общината предлага качествени социални услуги за хора от всички възрасти. Местната социална политика често е сочена за пример и модел за подражание на останалите български общини.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.