16.09.2015 20:45

Във Велико Търново бе открит филиал на Медицински университет – Варна

Велико Търново отново е сред българските градове, в които образованието си ще получават бъдещи здравни специалисти. В старата столица бе открит филиал на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна. Новото учебно заведение стана факт по инициатива на кмета на общината Даниел Панов. Филиалът получи широка обществена подкрепа не само в старата столица, но и в съседните области. Лекарските съсловия също подкрепиха инициативата.
Новото учебно заведение заема мястото на изненадващо закрития през 2007 г. от правителството на Тройната коалиция Медицински колеж и се намира в сградата на Хуманитарната гимназия. Филиалът на Варненския медицински университет бе открит от кмета на Велико Търново Даниел Панов, ректора на учебното заведение проф. д-р Красимир Иванов и спортния министър Красен Кралев. По време на церемонията присъстваха заместник-кметът на общината Ганчо Карабаджаков, председателят на Великотърновски общински съвет Николай Ашиков, областният управител проф. Пенчо Пенчев, директорът на филиала доц. Диана Димитрова, началникът на НВУ „Васил Левски” бриг. ген. Пламен Богданов, общински съветници, преподаватели, лекари и шефове на медицински центрове.
„Изключително съм развълнуван, защото след всички трудности и препятствия, някои естествени, други – изкуствени, успяхме да създадем филиала на Варненския медицински университет. Благодаря за подкрепата на правителството, благодаря и на ректорското ръководство. Вълнувам се и защото до седми клас съм учил в това училище. То гъмжеше от детски глъч, смях, игри в двора. В един момент Хуманитарната гимназия затихна. Тук останаха около 20 ученици. Тази година с много трудности успяхме да направим една маломерна паралелка, която е в областта на медицината и балнеолечението. Идеята е, че тя ще бъде трамплин към филиала на Медицинския университет”, заяви кметът на община Велико Търново Даниел Панов. Той получи благодарности от ректора проф. Красимир Иванов за желанието и усилията начинанието да завърши с успех.
Възстановяването на т.нар. Медицински колеж, в който ще се обучават медицински сестри и акушерки, бе една от задачите, които Даниел Панов си постави в началото на мандата. Кметът пожела на директора, на преподавателите и на обучаемите да се вдъхновяват от духа и атмосферата на Велико Търново и да се посветят изцяло на обучението и високохуманната професия. Даниел Панов обяви също, че Община Велико Търново ще дари на филиала материали, получени от Червения полумесец и Българския червен кръст.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.