21.09.2015 16:00

Министър Лиляна Павлова отличи просперитета на Велико Търново

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова отличи просперитета на Велико Търново и населените места от общината. Тя гостува в старата столица по случай откриването на новия парк „Света гора”, оформен върху 537 декара на едноименния хълм. В най-голямата за Северна и Централна България крайградска зона за отдих са вложени 1,9 милиона лева, осигурени по проект „Град Велико Търново – зелена и достъпна балканска столица на културния туризъм”.
Министър Павлова поздрави кмета на общината Даниел Панов за европейската ориентация и за високото ниво на усвояване на средствата от фондовете на ЕС. Тя определи Велико Търново като все по-привлекателно място, чието оптимално съчетание между съвременно градоустройство, природни дадености, богата история, архитектура и култура го превръща в магнит за посетители от страната и чужбина.
„Благодарение на добрата работа на екипа на Даниел Панов, само по оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013” през последните години инвестициите в общината са за над 40 милиона лева. Те са вложени в подобряване на инфраструктурата и облика на града, в популяризиране и съхранение на културно-историческото наследство и предоставяне на по-добри социални услуги”, подчерта Лиляна Павлова. Тя припомни, че по новата програма „Региони в растеж 2014-2020”, община Велико Търново има на разположение над 43 милиона лева за развитие на градската среда. Кметът Даниел Панов уточни, че старата столица вече е във Втора агломерация на българските градове и получава достъп до финансиране на проекти за спортна и транспортна инфраструктура.
Даниел Панов отново получи уверение от регионалния министър, че трасето на автомагистрала „Хемус” ще мине възможно най-близо до града, на около 15 километра. „Ако не беше експериментът Орешарски, сега щяхме да отчитаме колко километра от аутобана сме построили. След една година във фризера днес АМ „Хемус” е приоритетен обект. До няколко месеца започваме дострояването й, а паралелно с това ще работим за изграждането на аутобана до Велико Търново”, подчерта Лиляна Павлова.
Министърът на регионалното развитие каза още, че приоритет за правителството е и строителството на магистрала Русе – Велико Търново, за чийто идеен проект вече са отворени офертите за разработване. Проектната дължина на трасето е 118 километра, а нужните средства за изграждането му – 450 милиона лева.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.