21.09.2015 15:00

Кметът Даниел Панов и министър Лиляна Павлова откриха парк „Света гора”

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова откриха парк „Света гора”. Зоната за отдих, развлечения, спорт и забавления се простира върху 537 декара на едноименния хълм в старата българска столица. Паркът е един от най-големите в цяла България. Оформянето му е част от големия проект „Град Велико Търново – зелена балканска столица на културния туризъм”. Общото финансиране на разработката, защитена по оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013” е 7,2 милиона лева, а инвестицията за благоустрояването на хълма Света гора е 1,9 милиона лева.
„От днес Света гора става най-голямата, добре оборудвана и предлагаща най-много атракции и възможности за отдих и за спорт крайградска зона. Благодаря на министър-председателя Бойко Борисов и на цялото правителство за отворилата се пред нас възможност да реализираме този голям проект. Благодаря на министър Лиляна Павлова и на екипа на регионалното министерство за пълната подкрепа и помощ. Благодаря също и на фирмата изпълнител за качествените дейности, които бяха изпълнени в срок”, обяви кметът Даниел Панов.
„Щастлив съм от факта, че от няколко седмици насам паркът е пълен с хора, които се радват на съвременния му вид и за съоръжението за спорт и отдих”, продължи Даниел Панов. Той призова всички жители и гости на старата столица да пазят съоръженията и поддържат чистотата. „Нека учим децата и младите хора на цивилизовано отношение към градската среда”, подчерта Панов.
„В навечерието на празника на българската независимост 22 септември за мен е истинско удоволствие да бъда във Велико Търново. 107 години по-късно ние берем плодовете на независимата, европейска България. Благодарение на средствата от европейската солидарност градът става все по-привлекателен, а в съчетание с природните дадености, богатата история, архитектура и култура той лесно се превръща в магнит за посетители от страната и чужбина. Впечатлена съм от обновения парк „Света гора”. Казаха ми, че това е приказно място и се убедих, че е така”, каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя поздрави кмета Даниел Панов както за успешния проект, така и за цялостния просперитет на Велико Търново, за съхранението на историята и културата и получената преди седмица награда.
Над 6 километра е дължината на осъвременената мрежа от алеи. Те са подходящи както за пешеходци, така и за велосипедисти. Особен е интересът към най-новата атракция във Велико Търново – почти 50 метрова платформа „Небесна разходка”. Тя осигурява неповторима 180 градусова панорама към целия град, Царевец и Арбанаси. Любителите на екстремните спортове също имат територия за своите забавления. За тях са създадени стени за изкуствено катерене и мрежи, трасета за преходи по въздуха тип „тролей”, улеи за спускане с ролери, площадка със съоръжения за скейборд и трасе за планински велосипеди. Изградени са и мини игрище с изкуствена настилка и осветление, детски площадки, монтирани са и уреди на фитнес открито. На Света гора е и първият в България  специален кът за възпитание на домашни любимци, който има множество уреди, платформи, съоръжения за скокове, обръчи и препятствия. Благодарение на допълнителни анекси към договора по проекта е осигурено финансиране за доизграждане на алейната мрежа в парка, чиято реализация предстои да започне.
В края на церемонията по откриването и освещаването на парк „Света гора” кметът Даниел Панов пое важен ангажимент – по бъдещ европейски проект да бъде възстановено емблематичното за Велико Търново и Света гора виенско колело.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.