23.01.2016 14:57

Кметът Даниел Панов и министър Лиляна Павлова откриха втория блок във Велико Търново, саниран по програмите за енергийна ефективност

Във Велико Търново вече е готов вторият блок, който бе саниран по програмите за енергийна ефективност. В символичното откриване участие взеха кметът на старопрестолния град и общината Даниел Панов и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Сред гостите бяха също министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, евродепутатът Ева Паунова, заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев, народни представители, общински съветници и великотърновци от кв. „Бузлуджа”.
Санираният блок се намира на ул. „Венета Ботева” №1 и се състои от 18 апартамента. Собствениците подават документи още през 2012 г., когато в сила е Националната програма за енергийна ефективност. Тогава безвъзмездното финансиране покрива 50% от ремонтните дейности. С отварянето на мерките по оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013” жилищната сграда е включена в тях, а финансовото самоучастие на собствениците бива покрито с европейски средства.
„Радвам се, че в този мразовит ден ние представяме резултатите от един проект, благодарение на който разходите за отопление на жилищата намаляват с до 40%. Надявам се все повече великотърновци да последват примера на своите съграждани и да се включат с проекти в програмата за енергийна ефективност на жилищните сгради”, каза кметът на старопрестолния град Даниел Панов.
Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова също бе доволна от крайния резултат. Тя добави, че по старата програма за енергийна ефективност дейността по саниране обхваща 156 сгради, а по новата програма вече са одобрени документите на 2000 сгради. Данните са за цялата страна.
„Благодаря на моите съседи за търпението и усилията, благодаря на местната власт за съдействието и нека ни е честита новата сграда”, бяха думите на домоуправителя Десислав Михалев.
Сградата на ул. „Венета Ботева” №1 е масивна и на шест етажа, строена е през 1987 г. Преди прилагане на мерките за енергийна ефективност с неотопляем сутерен. Външните ограждащи стени са изградени от фасадни стоманобетонови панели, а старата дограма бе дървена и на места метална, в незадоволително състояние. За достигане на националните стандарти за енергийна ефективност са приложени следните енергоспестяващи мерки: подмяна на съществуваща стара дограма; топлинно изолиране на външни стени, покрива и на частта от пода, която граничи с външен въздух.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.