15.01.2016 16:00

Пред финал е основният ремонт на жп гара „Трапезица”, започнал по настояване на кмета на Велико Търново Даниел Панов

Пред завършване е основният ремонт на сградата на железопътната спирка „Трапезица” във Велико Търново, който започна в края на миналото лято. Реконструкцията стана факт след настояване и многократни разговори между кмета на старопрестолния град Даниел Панов с представители на министерствата на транспорта и туризма. Процедурата бе проведена от Национална компания „Железопътна инфраструктура”, а избраният изпълнител трябваше да възстанови облика на жп гара „Трапезица” от преди 108 години.
Освен основна реконструкция на фасадата, покрива и вътрешността на сградата, дейностите включват също оформяне на тротоарно пространство, озеленяване и ново изграждане на перона. Възстановяват се електрификацията и водоподаването, монтира се и осветление.
Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов успя да убеди представителите на отговорните държавни институции за нуждата от цялостния ремонт на гара „Трапезица” и прилежащото пространство. Железопътната спирка има своето важно място в историята на България. На 22 септември 1908 година там слиза цар Фердинанд. Пешком той се отправя до храма „Свети Четиридесет мъченици", където прочита декларацията, с която обявява Българската независимост.
Даниел Панов продължава да води разговори с отговорните институции за прехвърляне на собствеността на гара „Трапезица” на Община Велико Търново с цел създаването на нов музей и обогатяване на туристическия продукт. Кметът на старопрестолния град има уверение, че това ще стане факт, а железопътната спирка ще бъде действаща и със статут на паметник на културата.
Историческата сграда се намира непосредствено под крепостта Трапезица, която е обект на социализация и частична реставрация по проект, който се финансира с близо 3 милиона лева от азербайджанската фондация „Гайдар Алиев”. Непосредствено до гарата е изградена първата станция на фуникуляра, който ще осигурява достъпа на туристи до средновековната крепост. Цялото пространство около двете сгради ще бъде облагородено, подходите ще бъдат асфалтирани, ще бъдат оформени паркинг и тротоари. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.