22.03.2016 14:00

Велико Търново отбелязва своя празник с пъстра и богата програма, четирима министри уважиха честванията

Кметът Даниел Панов: Векове наред почитаме славната битка при Клокотница и превръщането на столичния Търновград в културен и духовен център на Европа

Велико Търново отбелязва своя празник 22 март с пъстра и атрактивна програма. Тържествата започнаха още в ранни зори със Света литургия, отслужена в историческия храм „Свети Четиридесет мъченици” от великотърновския митрополит Григорий. Четирима министри уважиха празненствата в старопрестолния град. В църквата заедно с кмета Даниел Панов бе и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.
Сред гостите бяха финансовият министър Владислав Горанов, земеделският министър Десислава Танева, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. На Светата литургия присъстваха още заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов, областният управител проф. Пенчо Пенчев, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, ректорите на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и НВУ „Васил Левски”. В историческия храм бяха също депутати, общински съветници, кметове, жители и гости на старопрестолния град.
След службата Даниел Панов и официалните гости поднесоха цветя пред саркофага на цар Калоян в знак на признателност и почит към великия български владетел. „Има дни, които формират и показват характера на градовете и техните общности. 786 години след славната победа на цар Иван Асен II в битката при Клокотница пазим паметта за предците си, съхраняваме великотърновската и българската идентичност. Тук, по волята на великия наш владетел, е издигнат и стенописан емблематичният за българската духовност и държавност храм „Св. Четиридесет мъченици“. С многократно по-малобройна войска, с решителност и смелост цар Иван Асен II побеждава армията на Теодор Комнин. Епирският деспот и свитата му падат в плен. Иван Асен II разпорежда пленените войници да бъдат нахранени и пуснати да се приберат с мир по домовете си. Това е изключителен за XIII-и век хуманен жест, който превръща средновековно Търново и България в обект на всеобщо уважение и респект в цяла Европа”, припомни в краткото си слово кметът Даниел Панов. 
След словото великотърновският митрополит Григорий освети знамената на Националния военен университет, Велико Търново и на различни институции и организации. По стара традиция гостите вкусиха от прясно приготвените мекици. Последва празнично шествие с потретите на благодетелите на старопрестолния град, което продължи до сградата на Общината. С военен ритуал бяха издигнати знамената на България, Европейския съюз и Велико Търново.
„22 март не е само спомен за един блестящ военен успех, а почит към гордия дух и смелостта на нашите предци, превърнали Търновград в духовен и културен център в цяла Европа. Още от XIX век Празникът на Велико Търноео е и Ден на благодетелите на старопрестолния град. Делата им, усилията им да пребъде Царевград Търнов остават съхранени и достойно оценени от нас, техните съвременници. Благодаря на всички съграждани, институции и организации, с които заедно, упорито и последователно работим Велико Търново да просперира, да е все по-добро място за живеене. Единствената възможност да решаваме ежедневните проблеми е да работим с обединени сили”, отново взе думата кметът Даниел Панов.
Празникът на старата българска столица продължи с концерт и тържествена сесия на Великотърновски общински съвет. По време на нея бе обявен новият почетен гражданин на Велико Търново – дългогодишният педагог Гинка Стефанова. Наградата „Велико Търново” бе присъдена на историка и писател Катя Митова-Ганева, а почетни знаци на кмета на община Велико Търново получиха предприемачът Ичко Лозев, художникът Сашо Филев и педагогът и директор на ОУ „Патриарх Евтимий” Христо Димов. Всички отличия бяха връчени от кмета Даниел Панов.
Тържествата в старопрестолната столица включват безплатна пешеходна обиколка с екскурзовод, стрийт парад и пускане на летящи хартиени фенери пред крепостта Царевец. Кулминация е аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина” и празничните фойерверки.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.