14.04.2016 14:00

Даниел Панов и министър Николина Ангелкова откриха Международното изложение „Културен туризъм”

За тринадесета поредна година Велико Търново е домакин на престижното международно изложение „Културен туризъм”. Над 70 изложители от България и света представят атрактивни дестинации в страната и в чужбина. Единственият на Балканския полуостров специализиран форум, посветен на културния туризъм, бе открит днес от кмета на Велико Търново Даниел Панов и министъра на туризма Николина Ангелкова, които подробно разгледаха всички щандове. В церемонията участваха също председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация Благой Рагин и археологът проф. Николай Овчаров (почетен председател на МИТ „Културен туризъм”). Сред гостите бяха областният управител проф. Пенчо Пенчев, председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, кметове от цяла България, представители на туристическия бранш.
В приветствието си кметът на Велико Търново Даниел Панов разказа как преди 13 години идеята за утвърждаването на България и Велико Търново като дестинации за културен туризъм е била смятана за екзотична. „Днес културният туризъм е запазена марка на нашата родина и на нашия град. Ролята му за превръщането на България и Велико Търново в целогодишни и добре познати туристически дестинации е голяма. Като общество ние трябва да обръщаме още по-голямо внимание на опазването на културно-историческото ни наследство, обичаите, традициите, фолклора. Културният туризъм ще има още по-голям дял в туристическия продукт, който България предлага на света”, коментира Даниел Панов. Той изказа благодарности на Министерството на туризма и на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите за подкрепата, която общините получават. „Няма как да не споменем и усилията на 65-те туристически информационни центрове в страната”, каза още кметът Панов.
Министър Николина Ангелкова посочи как благодарение на общите усилия между местната власт, бизнеса и научните среди Велико Търново е пример за устойчивост на туристическия ръст. „Все повече туристи избират културата и историята като причина да посетят България и старата й столица. Във Велико Търново виждаме, че културният туризъм има водеща роля за това България да бъде целогодишна и позната дестинация”, подчерта министър Ангелкова. Тя посочи, че през 2015 г. посетителите в старопрестолния град са се увеличили със 182 000 спрямо 2014 г., а през последните години е създадена устойчива тенденция на 5% годишен туристически ръст. Николина Ангелкова каза още, че се създават електронни регистри за културно-историческото наследство и за фестивалите. „Министерството на туризма ще продължи да подкрепя усилията на всички общини за популяризиране на дестинациите”, завърши Николина Ангелкова.
Изложители от над 10 държави участват в Международното изложение „Културен туризъм”. Цивилизационното наследство на България представят 50 общини, а чуждестранните гости са от Виетнам, ЮАР, Индонезия, Азербайджан, Унгария, Франция, Русия, Румъния, Палестина, Малта и Турция. Сред съпътстващите събития е „Великденски базар на книгата”, по време на който двадесет и една издателски къщи от цяла България представени най-новите заглавия. Неизменна част от изложението е и Международният филмов фестивал „На източния бряг на Европа”. Най-добрите кино- и телевизионни продукции ще бъдат прожектирани безплатно.
МТИ „Културен туризъм” е съвместен проект на Община Велико Търново, Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов”, Българската хотелиерска и ресторантьорска организация и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.