23.06.2016 13:30

Велико Търново става център на изнесена структура за паметниците на културата

Кметът Даниел Панов благодари за широката подкрепа

Велико Търново ще бъде център на една от шестте изнесени структури, които ще отговарят за паметниците на културата от местно значение. Това предвиждат приетите на второ четене в Народното събрание изменения в Закона за културното наследство. Новите звена ще разполагат с част от правомощията на Националния институт за недвижимо културно наследство – НИНКН, що се касае до проектите за ремонт на покриви и фасади на сгради, които са част от групови ансамбли или са паметници на културата с местно значение.
            Кметът на старопрестолния град Даниел Панов благодари за широката подкрепа на предложението за нормативни промени. След консултации с Националното сдружение на общините в Република България то бе внесено в парламента от група народни представители, сред които са Красимир Велчев и Евгени Стоев, представляващ старопрестолния град и областта. Измененията в ЗКН бяха приети с активната подкрепа на председателя на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, който също представлява Великотърновски регион в Народното събрание, както и на останалите депутати от района.  
Освен повечето права, общините и кметовете ще имат и много повече задължения и строги отговорности при опазването на културното наследство, подчерта Даниел Панов и посочи, че във Велико Търново има цяла школа от архитекти и специалисти, които познават в детайли материята и особеностите на всеки един паметник на културата.
Усилията на кмета Даниел Панов и екипа му за облекчаване на процедурите са от години. През 2013 г. във Велико Търново се проведе среща на близо 80 главни архитекти на общини с богато културно-историческо наследство. С темата бе запознат и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. През 2013 г. подобна изнесена структура функционираше във Велико Търново, а тогава залежали с години преписки за сгради бяха обработени и внесени в НИНКН за по-малко от 5 месеца. Тя бе създадена от служебния кабинет на Марин Райков и закрита от следващото правителство.

При последното си посещение в Старата столица заместник-министърът на културата Боил Банов поздрави Община Велико Търново за усилията, които се полагат за съхраняване на културно-историческото наследство. Специално назначена от Даниел Панов комисия, в която участват експерти от Общината, НИНКН и архитекти, вече е изготвила подробен експертен анализ за състоянието на 100 сгради в старата част на Велико Търново. Със съдействието на МВР собствениците им са установени, изготвени са и предписания за укрепване и обезопасяване на къщите.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.