06.01.2017 14:00

40 смелчаци се изкъпаха в ледените води на река Янтра, кметът Даниел Панов поведе литийното шествие на Богоявление

40 смелчаци се изкъпаха в ледените води на река Янтра и спазиха народния обичай на днешния празник Богоявление, въпреки мразовитото време и обилния снеговалеж във Велико Търново. По традиция Владишкият мост в старопрестолния град бе арена на ритуала по изваждането на Богоявленския кръст. Най-бърз и сръчен в реката бе кадетът от Националния военен университет „Васил Левски” Генади Кръстев. В момента, в който кадет Кръстев вдигна победоносно кръста, в подножието на Царевец проехтя тържествен гърмеж.
Кметът на Велико Търново Даниел Панов, великотърновският митрополит Григорий и ректорът на Националния военен университет „Васил Левски” бриг. генерал Пламен Богданов поздравиха кадета и останалите смелчаци. Те пожелаха на всички да бъдат здрави и през цялата година да се радват на успехи.
Отбелязването на Богоявление започна още в сутрешните часове с празнична литургия, отслужена от великотърновския митрополит Григорий в катедралния храм „Рождество Богородично”. Кметът Даниел Панов присъства на службата, а след края й поведе литийно шествие към площад „Цар Асен I”, в което се включиха десетки жители и гости на града. Пред крепостта „Царевец” се състоя тържествен военен ритуал по освещаване на бойните знамена на Националния военен университет „Васил Левски”, на областната и общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.
Сред гостите на службата и ритуалите бяха заместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков, председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, зам. председателят на Народното събрание Иван Иванов, заместник-областният управител Камен Алексиев, народни представители, общински съветници и много граждани.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.