26.05.2017 14:00

Велико Търново се побратими с Бурса

Велико Търново се побратими със старата столица на Турция Бурса. Партньорското споразумение бе подписано по време на официална визита на делегация от старопрестолния български град, водена от кмета Даниел Панов. Домакин на церемонията бе кметът на Голяма община Бурса Реджеп Алтепе.
В делегацията от Велико Търново участваха също председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, заедно с общинските съветници Деян Хаджийски, д-р Даниела Андреева, проф. Михаил Харалампиев, Георги Недев, Калоян Стойчев, Цветанка Недева, Мария Илчева.
Процедурата по побратимяване стартира по инициатива на общинското ръководство на Бурса и през есента 2014 г. бе одобрена от Великотърновски общински съвет с решение. Двата старинни града ще обменят фолклорни и арт-формации, ще организират съвместни фестивали и изложения, ще развиват отношения в сферата на туризма. Контрактът предвижда и взаимни гостувания на младежки арт-групи, както и на възпитаници на учебните заведения на двата града. Велико Търново и Бурса ще работят съвместно за насърчаване на двустранните инвестиции в двете общини и за съвременното градско развитие.
Наскоро Велико Търново получи дарение от Бурса – три мултифункционални съоръжения за детски площадки, заедно с паркова мебел. Първият от комплектите бе монтиран в парка на квартал „Картала” и бе открит от Даниел Панов и евродепутата Андрей Новаков.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.