15.08.2017 15:35

Дебют на сопраното Йоана Железчева в операта „Норма“ на Царевец

На 19 август, (събота), от 21,00 ч. Държавна опера-Бургас ще представи на фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец във Велико Търново операта „Норма“от Винченцо Белини
„Норма“ е най-ценното, най-завършеното и с най-висока художествена стойност оперно произведение на Винченцо Белини. Това е операта, в която най-ярко е изявен италианският стил, познат под името „белканто“.
Произведението се определя като апотеоз на красивото пеене и необикновено съчетание на лирика и трагика – от неземната молитва „Каста Дива” до финалния терцет на първо действие.
На Царевец в ролята на Норма ще дебютира сопраното Йоана Железчева, на която този сезон са поверени голяма част от главните роли в продукциите на Бургаската опера. В спектакъла ще видим Даниела Дякова като жрицата Адалджиза, Борис Луков като римския проконсул Северио Полионе, Делян Славов като върховния жрец Оровезо, Магдалена Георгиева като Клодилда и Вълю Тотев като Флавио. Постановката е на режисьора Дарина Главанакова, а диригент ще е маестро Иван Кожухаров.
II Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2017  продължава с две заглавия във вечерта на 26 август - операта „Селска чест“ от Пиетро Маскани и балетът „Делвата“ от Алфредо Казела в изпълнение н Държавна опера-Стара Загора. На 5 септември на Царевец Пловдивската опера ще бъде представен мюзикълът „Коса“ от Джеръм Рани, Джеймс Рейдоу и Голт Макдърмът. Фестивалът ще приключи на 8 септември в Летния театър с концерт „ФОНДАЦИЯТА в операта“.
„Сцена на вековете“ е първия у нас оперен фестивал на открито, който се провежда на крепостта Царевец във Велко Търново от 1985 г. Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново. Музикалният форум е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2017-2018.
В тазгодишното издание на фестивала с десет спектакъла участват оперите от Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора и МДТ „Константин Кисимов“ - Велико Търново.
Специално за публиката след всеки спектакъл се излъчва емблематичното за Велико Търново аудио-визуално шоу „Царевград Търнов – Звук и светлина“.
Билети за спектаклите се предлагат в мрежата на eventim.bg и в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ № 5 във Велико Търново.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.