26.10.2017 16:15

Велико Търново отбеляза 832-годишнината от въстанието на Петър и Асен и големия празник Димитровден

Велико Търново отбеляза големия български и християнски празник Димитровден, заедно с 832-годишнината от въстанието на братята боляри Петър и Асен, довело до възстановяване на българската държава. Много жители на старопрестолния град, заедно с кмета Даниел Панов се включиха в проявите по случай едно от най-големите събития в българската история.
Честванията започнаха в църквата „Успение Богородично” в квартал „Асенов”, където бе отслужена празнична литургия. Даниел Панов, жителите и гостите на Велико Търново се поклониха пред иконата на Димитър Солунски - светец, който е считан за един от покровителите на Старата столица и на България.
След края на службата последва литийно шествие по улиците на квартал „Асенов”, завършило в храма „Св. Димитър Солунски”, където на 26 октомври 1185 г. първите Асеневци правят решителна крачка към възстановяването на българското царство.
В словото си кметът Даниел Панов припомни огромната значимост на въстанието отпреди 832 години. Той посочи, че случилото се навръх Димитровден през 1185 година е един от най-големите примери как обединени от национална кауза, българите могат да се противопоставят на всяка велика сила. „Това единство показва, че макар и малък, българският народ е храбър и достоен, способен да върши чудеса“, подчерта Панов.
„Тук в църквата „Св. Димитър“, братята боляри Петър и Асен вдигат въстание срещу Византия и възраждат българската държава. Търновград става столица на Второто българско царство и център на самостоятелната българска църква. Двамата братя дават един от най-ярките примери за приемствеността в държавното строителство – те се обявяват за наследници на онази България от времето на царете Симеон, Петър и Самуил. Освен, че е сред най-важните исторически събития, въстанието навръх Димитровден през 1185 г. е част от нашата българска идентичност, от нашето българско ДНК. Почитта и преклонението пред нашите достойни предци е нашият малък принос в съхраняването на българската историческа памет”, каза още Даниел Панов.
Кметът на Велико Търново припомни, че освен подвига на Свети Димитър Солунски, на 26 октомври българският народ почита майсторлъка и занаята на строителите, дюлгерите, архитектите, строителните инженери, проектантите и конструкторите.
Празникът продължи с молебен за здраве и освещаване на курбан чорба, фолклорна програма и църковни песнопения. Сред официалните гости бяха още областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, председателят на Областната камара на строителите Любомир Шербетов, представители на различни институции и организации.
Финал на отбелязването на Димитровден и 832-годишнината от въстанието на Петър и Асен ще бъде прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”. Шоуто ще може да бъде наблюдавано от площад „Цар Асен I” и ще започне в 20,00 ч.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.