21.04.2018 11:00

Даниел Панов бе удостоен с наградата на Министерство на културата „Златен век“

Министър Боил Банов: „Велико Търново е град на мислещите и творящите“

Кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в България Даниел Панов бе удостоен с най-високото отличие на Министерството на културата – наградата „Златен век“ с печат на цар Симеон Велики. Признанието за приноса на Панов в опазването и съхраняването на културно-историческото наследство на България дойде по време на връчването на наградите на Международното изложение „Културен туризъм“, чийто домакин бе Велико Търново. Наградата Даниел Панов получи от заместник-министъра на културата Румен Димитров.
„Благодаря на Министерството на културата и на министър Боил Банов, че оценяват усилията, които полагаме. Тази награда е за всички великотърновци, също за хората, работещи в сферата на културата и туризма, изкуствата и науката, за екипа ми в общинската администрация и в Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“. Тя доказва колко голям е техният принос за издигането на авторитета на Старата столица, за това за Велико Търново да се говори с добро в България, Европа и в целия свят. Наградата „Златен век“ е още по-силен мотив за всички нас, които работим за опазването на българското културно-историческо наследство, традиции, култура, занаяти и обичаи“, коментира Даниел Панов.
Зам.-министър Димитров прочете и приветствие от министър Боил Банов. В него се отбелязва, че усилията, които Даниел Панов насочва към прилагане на иновациите в управлението и проектите за града и региона подобряват живота на гражданите и подпомагат растежа на Старата столица като модерна туристическа дестинация, като съвременен европейски център за развиване на творческите индустрии. По думите на министър Банов Велико Търново се развива като град на мислещите и творящите.
Голямата награда на туристическата борса за личност с принос в развитието на културния туризъм бе присъдена посмъртно на големия български археолог и историк проф. Валентин Плетньов. Кметът Даниел Панов връчи отличието на неговата дъщеря Мануела Плетньова и на настоящия директор на Варненския музей – Игор Лазаренко. „Проф. Плетньов завинаги ще остане сред най-достойните хора, свързани с Велико Търново заради огромния му принос за опазване на културно-историческото наследство“, посочи Даниел Панов.
Награда за оригинално представяне на туристически продукт получиха Посолството на Унгария и Унгарският културен институт. Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ бе отличена за инвестиция в областта на културния туризъм – за дигитализацията на тефтерчето на Апостола на свободата Васил Левски. Традиционният приз Асеневци бе отреден за Община Ловеч. Най-оригинален на изложението бе щандът на Община Поморие.
Връчени бяха и наградите от конкурса „Чети и пътувай“. Отличия получиха сайтът „Пейка БГ“, Община Варна – за изданието „60 години Златни пясъци“, интерактивната книга „Древноримски крепости от трансграничния регион“ на Русенския музей, Община Русе и Исторически музей – Констанца, Община Шумен – за Международния туристически фестивал „Доблест и слава“ и Русенска община – за Фестивала на туристическите забавления и анимации. Видеорепортажът „Седем малки изповеди“ на Регионален етнографски музей – Пловдив, бе удостоен с поощрителна награда.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.