23.04.2018 14:30

Изграждат безплатен паркинг в подножието на Царевец

Предстои обновяване на площад „Съединение“ пред Конака

Безплатен и охраняем паркинг ще бъде изграден в подножието на крепостта Царевец. Обектът във Велико Търново ще се намира на улица „Крайбрежна“, в непосредствена близост до Бейския мост. Над 80 ще бъдат местата за автомобили и автобуси.
Новото пространство за паркиране и престой ще бъде оформено на мястото на бившия наказателен паркинг, а строителството му е част от големия проект на общината „Съхранена и автентична, привлекателна градска среда на град Велико Търново“. Финансирането е осигурено по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.
По-рано днес бе направена символичната първа копка на бъдещия паркинг. В церемонията участваха заместник-кметът на Старата столица проф. Георги Камарашев, представителите на фирмата изпълнител Румен Игнатов и Филип Маринов, както и отец Славчо Иванов.
Проф. Георги Камарашев коментира, че паркингът ще улесни значително организацията на движението в Старата градска част и край крепостта Царевец, тъй като обновени ще бъдат също улиците, отвеждащи до новия обект, както и пешеходна алея със стъпала. „Подобна по мащабите си строителна дейност в Стария град не се е случвала от десетилетия насам. Знаем, че това създава временни затруднения, но нека бъдем търпеливи и нека не се поддаваме на провокации. Всичко, което правим, е за по-добрия облик на Велико Търново и по-добрите условия както за местните жители, така и за гостите“, заяви проф. Камарашев. Той изрази увереност, че паркингът ще бъде завършен до началото на активния туристически сезон.
Освен изграждането на новото пространство за паркиране и престой, тази част на проекта включва обновяване на довеждащата пешеходна алея със стъпала, основен ремонт на обществената тоалетна на Самодовската чаршия и реновиране на площад „Съединение“ пред музей „Възраждане и Учредително събрание“. Общата инвестиция ще бъде в размер на близо 600 000 лева с ДДС.
Общо 38 улици и площадни пространства в Старата част на Велико Търново ще бъдат основно ремонтирани по европейския проект за градска среда. Инвестиционното намерение бе разделено на пет обособени позиции за оптималната му реализация. Общата стойност на вложените средства в техническата инфраструктура на Старо Търново ще бъде над 8 милиона лева. Още близо 3 милиона лева ще бъдат инвестирани по същия проект за нова градска среда в част от квартал „Чолаковци“ и обновяване на пешеходната му връзка с големия жилищен комплекс „Бузлуджа“.
Дейностите по целия проект включват реновиране на улични настилки, тротоари и пешеходни алеи, стълбища, елементите на градското обзавеждане /парапети, пейки, кошчета за смет/, озеленяване и залесяване, монтаж на енергоспестяващо улично осветление. Автентичният вид на настилките в квартал „Варуша“ ще бъде запазен.
Прогнозният срок за реализация на всички строителни работи е до края на настоящата година.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.