22.03.2019 16:00

Велико Търново празнува, хиляди жители и гости изпълниха улиците на града

Велико Търново празнува с богата програма. Хиляди жители и гости на Старата столица са част от събитията, посветени на 22 март. Празничният ден е свързан със славната победа на цар Иван Асен II над епирския владетел Теодор Комнин през 1230 година и на последващия възход на Второто българско царство и столичния Търновград.

По стара традиция, програмата започна със сутрешна молитва към Бога, която великотърновският митрополит Григорий и свещеници отслужиха в храма „Свети Четиридесет мъченици“, вдигната от цар Иван Асен II в чест на паметната битка край Клокотница. Богослужението уважиха кметът на Велико Търново Даниел Панов, евродепутатът Ева Майдел, народният представител и председател на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на общинския съвет Венцислав Спирдонов. В църквата бяха също жители и гости на Велико Търново, ректорите на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и на НВУ „Васил Левски“, депутати, общински съветници, представители на институции и организации. Поднесени бяха цветя на саркофага на цар Калоян, а след благослова бяха осветени бойните знамена.

Кметът Даниел Панов: 22 март е ден на българското величие

В словото си кметът Даниел Панов подчерта, че още през 1879 година търновци първи в България избират специален ден в календара, който определят за празничен на града и го свързват именно с почитането на битката при Клокотница.

„Още преди 140 години празникът на Велико Търново надхвърля чисто градското си измерение, за да бъде днес ден на българското величие, на силния български дух, на българщината. Така го е възприемал нашият народ и след Освобождението, и в следващите десетилетия.  След паметното сражение Българското царство е велика сила в Средновековна Европа. А Търновград се извисява като водещ държавнически, политически, военен, духовен и културен център на Стария континент. Наричан е трети Рим и втори Константинопол. Този престиж свидетелства както за държавническото величие на България и нейната тогавашна столица, така и за огромната роля на нашата държава и народ за развитието на славянската, на европейската култура, духовност и цивилизация. Битката при Клокотница води до истинско национално обединение на всички български земи и заслужено е сред най-звездните мигове в цялата ни история.  Затова преди година пожелахме Велико Търново да получи официален статут на историческа и духовна столица на България. И вярваме, че даването това признание, което ще бъде силна проява на национална отговорност и държавническа мъдрост, е само въпрос на време“, каза в словото си кметът Панов.

Както повелява празничната традиция, последва голямо общоградско шествие, преминало през Стария град. Начело на него бяха ученици, носещи потретите на благодетелите на Велико Търново. Шествието събра официалните гости, както и над 1000 души – великотърновци и посетители от България и чужбина. Пред сградата на общината ритуално бяха издигнати българският трибагреник, знамето на Старата столица и флагът на Европейския съюз, а митрополит Григорий отправи молитва към Бога.

Велико Търново е символ на националното обединение

Последва слово на кмета Даниел Панов. Градоначалникът акцентира, че Велико Търново е град – символ на националното обединение.

„Още от времето на цар Иван Асен II Търново значи единство, величие и слава, родолюбие. 22 март ни задължава да погледнем назад към историята, да открием заветите на славните българи и героите от миналото, но и да надникнем в самите нас. Защото историята ни дава както отговор на въпроса кои сме, така и ни пита накъде отиваме и какво правим за бъдещето?

Нека бъдем достойни наследници на българските царе, на духовните водачи на нашия народ, на възрожденците и строителите на държавността. Нека с действията си покажем, че мислим за нашия град и държава, за младите хора – нека те бъдат над сянката на ежедневното злободневие.

Нека вървим заедно напред, водени от едничката цел – доброто бъдеще пред нашия град и нашите деца. Нека не се поддаваме на политически манипулации. Нека опазваме и предаваме на бъдещите поколения тези ценности, които сме наследили от нашите предци. Нека бъдем силни духом и да имаме вяра в нашата църква. Винаги, когато сме имали трудни моменти, сме се уповавали на православната ни вяра“, каза Даниел Панов. Той благодари на всички, които работят за доброто име и престиж на Велико Търново и с чиито постижения издигат имиджа на града.

Отличиха заслужили великотърновци

Неизменна част от празничната програма бе тържествената сесия на Общинския съвет. По време на заседанието бяха отличени заслужили великотърновци.

За почетен гражданин на Старата столица бе обявен Емил Павлов - президент на Международния фолклорен фестивал. Посочена бе ролята на Павлов събитието да се утвърди като една от емблемите на културния живот, превърнал града във фестивален център, известен в целия свят.

Носители на общинската награда „Велико Търново станаха д-р Светлозар Стойков – началник на родилното отделение, и арх. Румяна Брайнова – общественик и експерт по опазване на културно-историческото наследство.

„С грижите и професионализма си, д-р Стойков и екипът му имат много голяма роля за отличното реноме на родилното отделение, за рекордната раждаемост през последните три години, което води и до увеличаване на населението на града ни. Арх. Румяна Брайнова е доказала, че милее за паметниците на културата и опазването на Стария град е нейна мисия“, гласяха мотивите за присъждане на наградата.

Звук, светлина и заря над Царевец е кулминацията на празника

Програмата продължи с празничен концерт. Публиката бе зарадвана от Любо Киров, Севдалина и Валентин Спасови, от много местни изпълнители, групи и формации. В 17,30 ч. от Европейския център започва стрийт парадът, а в 20,00 ч. е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Шоуто ще е съчетано със зрелищна заря.

През целия ден крепостта Царевец и църквата „Свети Четиридесет мъченици“ работят със свободен вход.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.