08.09.2021 17:00

Обновената Художествена галерия „Борис Денев“ във Велико Търново отвори врати

Художествената галерия „Борис Денев“ във Велико Търново отвори врати след мащабното обновяване и модернизация, реализирани по проект на Общината и партньори по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния.
Галерията вече има онази необходима климатична среда, която позволява шедьоврите на българските художници на творците от художествената школа в старопрестолния град да бъдат съхранявани и представени пред обществото при най-добри условия, посочи заместник-кметът проф. Георги Камарашев по време на откриването.
Той припомним, че това беше целта на големия ремонт, включващ редица мерки за енергийна ефективност – вътрешна топлоизолация на стените, нови отоплителни тела, съвременна система за осигуряване на равномерно отопление и климатизация на помещенията, монтиране на нова дограма и високоефективна дограма от висок клас.
Художествената галерия „Борис Денев“ има изключително богат фонд от близо 5500 произведения на изкуството. Освен като културен център, тя ще се развива и като образователно средище за ученици и студенти, каза директорът Мартин Митев.
Проф. Георги Камарашев и Мартин Митев благодариха на всички, с чиито усилия обновяването на сградата вече е факт, въпреки политическите нападки преди месеци, в процеса на реализацията на проекта.
Голям принос за оживяването на галерията като културен център с бъдеще в историческата и духовна столица има и покойният Ганчо Карабаджаков - международно признат художник, зам.-кмет, ръководител на галерията и общественик, отдал десетилетия от живота си за културата на Велико Търново. По негова инициатива бяха поставени и часовниковите механизми, които подчертават визията на обновената сграда.

 

 

 
© 2023 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.