14.10.2013 08:00

Даниел Панов присъства на подписване на Споразумение за сътрудничество между Министерски съвет и НСОРБ

Кметът на Община Велико Търново и член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България Даниел Панов участва в деветата годишна среща на местните власти, която се провежда в Албена.
По време на срещата се проведе дискусията "Приоритети на взаимодействие между централна и местна власт", с участието на министър-председателят Пламен Орешарски, както и на министъра на труда и социалната политика – Хасан Адемов. В края на дискусията беше подписано и Споразумение за сътрудничество между Министерски съвет и НСОРБ. Споразумение за сътрудничество между Министерски съвет и Националното сдружение на общините в република България /НСОРБ/ подписаха министър-председателят Пламен Орешарски и председателят на УС на Сдружението Тодор Попов.
Приоритетните направления между централната и местната власт в това споразумение се отнасят до видими и логични промени в местното самоуправление, съгласуваност и допълване между националните и общинските политики, ефикасно използване на европейските фондове до 2020 година, както и проницаемост и ефикасност от взаимодействието между властите.
 
Премиерът Орешарски подчерта пред повече от 1000 кметове и общински служители, че основната задача пред управлението е да върне страната на пътя на икономическия прираст, а сред акцентите в проектобюджета за 2014 година е местната власт и възстановяване на фискалната децентрализация. Министър-председателят припомни, че дейността на Съвета по децентрализация е възстановена през август и вече е приготвена програма и стратегия за действие.
 
Мерки за насърчаване на стопанската инициатива, за подобрение на административните услуги за бизнеса и жителите, опростена процедура за усвояване на средствата по оперативните програми, съдействие на ниски недоимъци и дълг и подобрение на всеизвестните услуги и разговора с местните власти, обеща още премиерът.
Пред кметовете Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов съобщи, че от началото на годината до края на септември България, заедно с Германия, е на първо място в ЕС по усвоени средства от Европейския Социален фонд чрез Програмата за разрастване на човешките средства, като цифрата възлиза на 506 милиона лева.
 
За интелигентно проектиране, ясни и опростени правила по мониторинг на европейските проекти, съвременна нормативна база  и нова окръжна политика, настояха пред централната власт от Националното сдружение на общините. Кметовете се оплакаха пред министър-председателя от затруднен достъп до повечето министри, което препятства оперативната работа и ефективното взаимодействие между централната и местните власти.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.