15.05.2012 15:32

Панорамно влакче ще бъде най-новата туристическа атракция на Велико Търново

Най-новата придобивка на Велико Търново ще бъде панорамно влакче, което ще обикаля улиците на града по специален маршрут. Доставката на возилото ще стане до дни, съобщи кметът Даниел Панов.

Договорът е подписан още през януари с фирмата „Дъ Пойнт Интернешънъл” от Търговище. Стойността на влакчето с данъка е 363 хил. лв. Средствата са по Оперативна програма „Регионално развитие”, а от общинския бюджет не се харчи нито стотинка.

„Още този сезон влакчето ще работи. Очакваме до месец да бъде пуснат и частично площадът пред крепостта. Там, където бяха разкрити стари зидове, със сигурност ще има стъклен под в самата настилка, за да могат да се виждат. Разработили сме и няколко маршрута за влакчето. Цената на билетчето ще е символична”, обясни Панов.

Влакчето ще се движи от кв. „Асенов”, където са разположени няколко важни обекта, включително църквите „Св. 40 мъченици” и „Св. Димитър”, и ще качва туристите до Царевец, където ще навлиза и във вътрешността на крепостта. На по-късен етап машината пък трябва да свързва двете крепости – Трапезица и Царевец.

Влакчето се движи с дизелово гориво, има капацитет от 20 възрастни или 30 деца и е с гумену колела, за да не се повреждат автентичните настилки в крепостта и да няма нужда от допълнителна инфраструктура, която би нарушила характерната визия на хълма.

Обиколките на Царевец ще започват от площада пред Централната порта, след което влакчето ще преминава покрай крепостната стена, Балдуиновата кула и ще се отправя към Двореца и панорамния асансьор на Патриаршията. От там влакчето ще се връща обратно към входа на хълма.

Обиколката ще трае около трийсетина минути. Дизеловият локомотив ще излъчва минимум вредни емисии, което също бе условие на поръчката. Обиколките из твърдината могат да се съчетават и с беседи на екскурзоводи. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.