14.04.2014 13:00

Оригиналният звънец на Учредителното събрание отново ще прозвучи в Деня на Търновската конституция

Оригиналният звънец на Учредителното събрание отново ще прозвучи в Деня на Търновската конституция - 16 април. С него в музей "Възраждане и Учредително събрание" ще бъде дадено началото на публичната лекция на проф. Петко Петков от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" на тема „135 години Търновска конституция“. Със събитието РИМ-Велико Търново ще отбележи 135 години от приемането на първата българска конституция. Лекцията е с вход-свободен и начален час от 11:00ч.
Парламентарният звънец, с който е открито Учредителното събрание във Велико Търново на 16 февруари 1879 г. е изработен в Персия през XV век. Направен е от медна сплав и на него е гравирана година от мюсюлманското летоброене, равняваща се на 1474 г. след Христа и текст: "Някой ден, когато съдбата ме покоси и превърне мене нещастния от земен в раб Божий, милостиви Господи, дай му сили, здраве на този, който чете тези мои редове и се моли за мене." Звънецът е сред най-ценните реликви в Музей "Възраждане и Учредително събрание".
По повод 135-годишнината на Учредителното събрание Регионален исторически музей - Велико Търново и Общински комитет „Васил Левски“ организират на 15 април от 17:00ч. в музей "Възраждане и Учредително събрание" представяне книгата „Васил Левски - по спомени на Васил Караиванов - първи братовчед на Апостола" на Петър Караиванов. Книгата ще бъде представена от Стефан Караиванов, роднина на Апостола и проф. Петко Петков от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий".

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.