28.05.2012 12:17

584 деца приети във великотърновските градини

С 25 000 лв. за текущи ремонти разполагат заведенията

584 деца на възраст от 3 до 6 г. са приети във великотърновските детски градини за учебната 2012/13-а. Това са 85 на сто от малчуганите, регистрирани по настоящ адрес в града, съобщи директорът на дирекция „Образование” Пенка Игнатова. Децата са разпределени в 17 групи.

По две първи групи ще има в детските градини „Ивайло”, „Райна Княгиня”,  „1 юни” и в ОДЗ „Ален мак”. В останалите осем приемът е по една група. Общината има възможност за обособяване на първа група в ОДЗ „Райна Воевода” в кв. Чолаковци, както и допълнителен капацитет в ОДЗ „Кирил и Методий” и в „Пролет”. Списъците с разпределението на децата ще бъдат изнесени в края на месец май.

о желание на родителите, завършилите предучилищна група, ще могат да посещават градина и през летните месеци срещу заплащане на редовната такса. По думите на Пенка Игнатова разкриването на две групи към СОУ „Г. С. Раковски” ще струва над 800 000 лв. и инвестицията не е икономически изгодна за общината. Очаква се новата постройка към ДГ „Здравец” да бъде готова до  есента на 2013 г. и там да се създадат две групи, което ще намали натовареността на градините в централната градска част.

С по 2000 лв. за текущи ремонти разполага всяка от 12-те детски градини във Велико Търново. Закупуване на компютърни конфигурации и мултифункционални устройства, обновяване на кухненските блокове и покривните конструкции на сградите, поставяне на пожаро-известителни сигнализации са част от приоритетните задачи на администрацията към детските заведения. За саниране ще се кандидатства по европейски програми.

Инвестиционната програма за 2012 г. предвижда саниране на ДГ „Слънце” и „1 юни” в размер общо на 352 000 лв. Предвижда се и възстановяване на басейните в учебните заведения. Със спортните комплекси разполагат ОДЗ „Ален мак” и ДГ „Соня”, както и ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров”, СОУ „Вела Благоева” и СОУ „Г.С.Раковски”. За пускането им в експлоатация ще се кандидатства за финансиране от европейските фондове.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.