20.05.2014 14:00

Tанци и музика на живо в „5 х 5 + 1“

Новият авторски танцово-музикален спектакъл „5 х 5 + 1“ на хореографа Петър Илиев ще бъде представен във Велико Търново на 30 май от 19:00ч. в МДТ „Константин Кисимов“. Преди това, от 16:00ч. в театъра, артистичният директор на Фондация “Танцово изкуство – Илиев” и “Танцова работилница Dance It!” Петър Илиев ще има открит урок с деца от танцови и балетни формации при Младежкия дом. Срещата е по проекта за достъп до култура от инициативите за Европейска столица на културата 2019. В рамките на проекта деца-таланти от града се срещнаха със световноизвестния пианист Ричард Клайдерман, Виенския Щраусов оркестър и австрийските музиканти от квартет eXtracello и квинтет АЛМА.
Петър Илиев е познат на публиката от предаването Магаданс Предизвикателството и е преподавател в Pacific Northwest Ballet и Ballet Chicago в САЩ.
„5 х 5 + 1” е интердисциплинарен спектакъл, който представя  (5 + 1) различни, танцово-музикални миниатюри с едни и същи, (5 + 1) млади танцьори, които ще разкажат чрез 5 стила танц посланията на четирима много различни хореографа - балерината Тереза Рут Хауърд, Крисчън ван Хауърд и Здравко Костадинов, който работи в стила хип-хоп. Темите са свързани с човешките взаимоотношения в най-различните им измерения.
„5 х 5 + 1“ се полага в контекста на експерименталните жанрове на танца и пърформънса, но разчита на автентичен авторски почерк във всеки един свой детайл – хореография, музикална композиция, аранжимент и изпълнение. Музиката към него е на двама композитори, творящи на границата между фолклор и джаз – Петър Ралчев и Пейо Пеев. Тя ще се изпълнявана на живо от Стоян Янкулов – Стунджи, Ангел Димитров и Борис Таслев.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.