31.05.2014 08:30

През тази нощ Даниел Панов свика общински кризисен щаб заради високи водни нива на реките

При повишаване водното ниво на река Янтра са намокрени леко няколко къщи на улица Крайбрежна. Наводнени се дворове в село Леденик. От високите придошли води е залят моста между селата Леденник и Шемшево. Жителите на няколко къщи на ул. „Константин Костенечки“ са били предупредени лично от кмета за високите и покачващи се води на Река Янтра в 00,01 часа след полунощ.
Сред 00,01 часа тази нощ нивото на река Янтра се е повишило до критични за преливане нива при най-ниските точки по поречието.
За оперативно решаване на възникналите проблеми от високите водни нива на реките след обилните валежи от дъжд кметът на Община Велико Търново Даниел Панов свика в 3:00ч. на спешно заседание общински кризисен щаб. Съвместно всички институции са набелязали и при много добра координация са предприели необходимите мерки за защита на населението и предотвратяване на щети.
Били са разположени постове на местата, където е било необходимо наблюдение на критичните за преливане участъци. Представители на полиция, противопожарни служби, „Енерго про“ и НВУ "Васил Левски" са били мобилизирани, ако се наложи евакуация на граждани в застрашени райони. Осигурено е било и медицинско обслужване, както и места за настаняване.
След 5:00ч. е констатирано постепенно спадане на водните нива на реките. Река Янтра е спаднала  за около час с 30 см., в последствие с 60 см. Спадането на речното ниво продължава и в момента. Въпреки това по разпореждане на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов реките на територията на общината остават под постоянно наблюдение. Разположени са постове на най-ниските критични точки за преливане на реките. Запазва се и схемата за оповестяване от страна на кметовете на населени места и кметските наместници при високи водни нива на реките.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.