09.07.2014 11:40

Информационна работна среща за внедряване на разработената СТК-ВТ за пространствено планиране

Проект "Обща стратегия за устойчиво и териториално развитие на трансграничния регион Румъния – България", програма ТГС България – Румъния

На 7 юли, в Община Велико Търново се проведе информационна среща  за внедряване на разработената „Стратегическа трансгранична концепция за пространствено планиране в зоната на транспортен коридор № 9 и прилежащия хинтерланд” (СТК-ВТ), която е пилотен проект, създаден в  рамките на проект „Обща стратегия за устойчиво териториално развитие на зоната за трансгранично сътрудничество Румъния - България”, който се финансира по Програма "Трансгранично сътрудничество България – Румъния" 2007-2013, чрез Европейския фонд за регионално развитие".
Работната среща бе открита от  заместник-кмет „Икономическо развитие“ госпожа Снежана Данева. На срещата присъстваха още представители от МРР, г-н Младенов - началник на отдел „Програми за европейско териториално сътрудничество и добросъседство“, главна дирекция „Управление на териториалното сътрудничество, г-н Герка - директор в МРРПА г-жа Михайлова - ръководител на проекта от Съвместния технически секретариат, Кълъраш, партньори по проекта, заместник-кметове от Община Бюла, представители на общините - Горна Оряховица, Полски Тръмбеш и Партньори по проекта.
На срещата бе обсъдено изпълнението и внедряването на разработената трансгранична концепция за пространствено планиране в зоната на транспортен коридор 9 и прилежащия хинтерланд. Проектът цели ефективното използване на териториите и  постигане на устойчиво пространствено планиране за подобряване на икономическото и социално развитие в трансграничния регион Румъния – България.
В рамките на срещата се постави акцент и върху определените четири инвестиционни зони по оста на транспортния коридор 9 - Никополис ад Иструм ( землище на село Никюп), Преображенски манастир (землище на с. Самоводене), Ансамбъл „Царевец“, „Трапезица“, църква „Св. 40 мъченици“ (територия на град Велико Търново ), курортен комплекс Вонеща вода (територия на с.Вонеща вода ), които участниците имаха възможност  да разгледат на място. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.