09.09.2014 14:00

Даниел Панов инициира среща по проблемите на дърводобива

Днес, 9 септември, в Община Велико Търново се проведе работна среща по проблемите, предизвикани от индустриалния дърводобив.
За втори път след края на 2012 година Даниел Панов инициира и домакинства среща по проблемите, предизвиквани от дърводобива. Срещата се проведе в резултат на множество жалби на кметове, кметски наместници и граждани на общината за разрушена обществена инфраструктура и проблеми, предизвикани от страна на компании, ангажирани с дърводобивната индустрия.
В срещата взеха участие представители на ОД на МВР, КАТ, ДАИ, РУГ, фирми, които работят в областта на дърводобива, както и кметове на населени места и кметски наместници на територията на Община Велико Търново.
Бяха констатирани рецидиви на вече коментирани проблемни ситуации. Поставените пътни знаци, ограничаващи тонажа на камионите, превозващи дървесина не се спазват. Не се спазват указаните претоварни площадки. Извършва се извозване на дървесина през територията на населените места, включително през нощта. Наеманите от фирмите дървосекачи често нарушават общественият ред и предизвикват проблеми в населените места, като често оставят след себе си цели нерегламентирани сметища.
Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов декларира волята и желанието си да бъде намерено решение, което ще защитава интересите на гражданите и общината и няма да пречи на бизнеса. Той заяви, че е необходимо още по-тясно и оперативно взаимодействие между местните власти, полиция, горско управление и органите на КАТ за решаване на проблема, който генерира недоволство сред гражданите.
„Не е нормално с много усилия да се опитваме да осигурим средства и да поддържаме пътната инфраструктура в населените ни места, а да има хора и фирми, които нарушават правилата и мачкат пътищата, нанасят сериозни щети на канавки, мостове и пътни съоръжения“, заяви г-н Панов. Той изрази убеждението си, че е необходимо е да се набележат общи мерки. От кметовете и наместниците кмета очаква своевременни сигнали за нарушения и контрол.
Господин Панов информира участниците в срещата, че има намерение да се променят общинските наредби в частта за горската сеч и заедно с разрешителните на базата на добит кубически метър дървесина да се плаща депозит. След приключване на работата по дърводобива, съгласно издаденото разрешително ако има предизвикани щети и проблеми по инфраструктурата депозита няма да бъде възстановяван. Предложението ще бъде внесено от кмета на общината във Великотърновски общински съвет и ще настоява да се гледа бързо в икономическа комисия и да влезе през октомври в общински съвет.
Кметът на общината уведоми всички, че съгласно приета на 3 септември наредба, която влиза в сила от 15 септември на Министерство на земеделието и храните е регламентирано преди започване на добива на дървесина да се предоставя на кмета или наместника на съответното населено място екземпляр от табелата за позволеният дърводобив.
Войнежа и населените места около него са сериозно засегнати от проблема. Тодор Цончев – представител на живущите, на които се е наложило сами да ремонтират пътя, разрушен от фирмите по дърводобива постави лично проблема. В района успоредно на общинският път има горски път, който може да се използва. Във Войнежа се е провела среща по набелязване на мерки за решаване на проблема, но не се е стигнало до решение.
От кметове на населени места, в които не се извършва активен дърводобив, но представен остро проблема, че вече изкърпвани пътища са отново разбити от тежките камиони. В редица населени места се появяват пукнатини по къщите от деформации и слягане на пътищата в следствие на претоварените с дърва камиони.
Даниел Панов заяви, че РУГ и горско стопанство „Болярка“ трябва стриктно и своевременно да съгласуват документите за разрешение за сеч на дървесина и уточняването на трасетата за извозване с кметовете и кметските наместници в населените места.
През следващата седмица ще се проведе работна среща, на която частните горски предприятия ще бъдат задължени да съгласуват дейността си с кметовете и наместниците за сечта, която извършват. Ще бъдат заявени и поставени нови пътни знаци за ограничаване на тонажа на камионите, които ползват общински и третокласни пътища.
Кмета на общината Даниел Панов поиска от кметовете на населени места и кметските наместници пълна и точна справка за извършващият се в момента дърводобив в населените места на територията на общината.
Всички представители на институции, участвали в срещата заявиха необходимостта от законодателни промени, които да дадат възможност за постигане на цялостно и трайно решение на проблема.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.