07.07.2012 11:28

С везани ризи вицепрезидентът и кметът посрещнаха ген. Гурко във В. Търново

С везани ризи виципрезидентът на Република България Маргарита Попова и кметът на Велико Търново Даниел Панов участваха в шествието по повод 135-годишнината от освобождението на старата столица от турско иго.

Тържествата започнаха а панихида-възпоменание за загиналите за свободата ни, отслужена от Великотърновският Митрополит Григорий в храма „Възнесение Христово”. Там бе изложена и частица от мощите на ген. Гурко, дарени на нашия град от Твер. „Сега е моментът да обявя, че поемам дарителска кампания за набиране на средства за стенописване на църквата на руските гробища, за да стане тя действаща. Грехота е този храм да стои затворен, още повече, че в него вече са вложени много средства”, каза Даниел Панов малко след Панихидата.

Празникът продължи с кратка възстановка на събитията от 7 юли 1877 година, случили се в нашия град. Пушки пукнаха до музей „Възраждане и учредително събрание”, бившия Конак, а  ген. Гурко на бял кон бе посрещнат от облечени в народни носии търновци. „Този празник е по-различен и аз се чувствам много хубаво. Две народни носии от детството ми се пазят в скрина в къщата на родителите ми. Тези неща не са ми чужди и се чувствам добре, облечена във везана риза”, каза вицепрезидентът. 

Шествието мина по улица ”Гурко”, край къщи, украсени с китеници и черги.

В 17 часа започва пълната възстановка на превземането на Конака, която ще бъде направена от членове на клуб „Традиция”.

В 17.30 часа в музей „Възраждане и учредително събрание” ще бъде открита изложба на оръжия, лични вещи и снимки на участници в Освобождението на България. Празникът продължава с концерт в парк „Марно поле”, чийто начален час е 19, а от 21.30 часа ще бъде излъчен спектакълът „Звук и светлина”.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.