22.10.2014 10:00

Мобилна Галерия с първа изложба на 25 октомври

Две немски художнички пътуват три дена към България в търсене на лукса и с идеята да се опитат да извлекат „печалба” от отворените европейски граници.
Техните преживявания, мисли и фотографи от пътешествието ще бъдат представени в първата изложбата на Мобилната Галерия frishkunst „Fahrwerke“ във Велико Търново на 25.10.2014 година в 18:00ч. пред/в клуб ТАМ.
Тази иновативна форма на изложба ще бъде открита едновременно на паралелно интерактивно откриване между гр. Аугсбург и гр. Велико Търново на същата вечер.
Експозицията е аранжирана в двата автомобила Мобилна Галерия, чието официално представяне на великотърновската публика беше в началото на октомври.
Вечерта на откриването автомобилите-галерия ще се намират на ключово място в двата европейски града, а връзката между тях ще се осъществи виртуално, така че гостите на събитието от Германия и България, ще имат пряка интернет възможност да споделят своите впечатления.
Арт-проектът EUProfiteur oder WeltenFlaneur? - The World is our Oyster на Джесика Трефлер и Леони Пилхер, сe осъществява виртуално във facebook в периода на пътуването им към България  и обратно. Страницата документира работата по проекта от стартирането му през юни 2014 година до днес на страницата/дневник във facebook.
Проектът е част от платформата за съвременно изкуство Urban Shortcut.
Чрез колата Мобилна Галерия, с която двете художнички прекосяват собствените си и публичните граници, те се опитват да осъществят Shortcut между зрител и изкуство.
Описание на проекта:
Германия е за много източно-европейци и бежанци предпочитана страна и цел за край на едно дълго пътуване. Поради това много Германци се оплакват от вълните емигранти, така наречените EU-Profiteure /профитиращи от Еврoпейския съюз/.
За двете художнички страната не предлага бленуван лукс. В Германия те живеят на ръба на възможностите си и не могат да си позволят собствено жилище, както и висок стандарт на живот. За да получат всичко това трябва те самите да станат „профитиращи от Европейския съюз”, за да прекосят отворените граници и да станат състоятелни Европейци.
Със своята креативна дейност годишно художничките успяват да спечелят около 10.000 евро, за които трябва да работят често до към 60 часа седмично. Тази сума за стандарта на Германия е малко. Доста безработни се решават доброволно на социално подпомагане от институции. Творецът в такива условия едва свързва двата края, но затова пък е свободен.
Това звучи абсурдно за печелените в България суми - точно толкова абсурдно е и неравностойността в Европа.
Какво всъщност е луксът? Защо идват толкова хора към Германия, докато ние искаме да отидем в България, за да осъществим мечтите си?
С това пътуване хоризонтите на двете художнички се разширяват. За това, което осъзнават, обмислят и с което влизат в конфликт те разказват във специално подготвената за проекта страница във facebook.
Експозиция с извадки от важните моменти от пътуването е изложбата в автомобилът Мобилна-галерия 0.1

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.