28.11.2014 11:15

Делегация от град Нахчеван, Азербайджан посети Велико Търново

Делегация от град Нахчеван, Азербайджан посети град Велико Търново. Делегацията водена от кмета на град Нахчеван Вугар Сафаров и Негово Превъзходителство Емил Каримов, посланик на Република Азербайджан в България се срещнаха със заместник-кметовете на Община Велико Търново.
На срещата бяха обсъдени възможностите Община Велико Търново да си сътрудничи с град Нахчеван в различни сфери. Заместник-кметовете представиха пред делегацията географските дадености и културно-историческото наследство на града. От своя страна кметът на град Нахчеван и посланикът на Азербайджан отбелязаха, че Велико Търново има допирни точки с Нахчеван в сферата на туризма и то най-вече с красивите туристически обекти и природата.
Представителите на делегацията изявиха желание да осъществят контакти с университетите на територията на града и да осъществят за в бъдеще образователен обмен, също така потвърдиха желанието си  да участват в изложението „Културен туризъм“ през 2015 година. Азербайджан има изключително силно присъствие на европейските туристически борси през последните години, затова и гостите изказаха намеренията си да си сътрудничат с Велико Търново в сферата на туризма.
Нахчеванската автономна република е част от Република Азербайджан. Градът Нахчеван е известен с богатото си културно наследство и история, за които има данни от преди 1500 г. пр.н.е. Градът е и важен транспортен възел за цялата страна. През 2014 година Нахчеванската автономна република отбелязва 90-годишнина от своето създаване.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.