06.07.2012 14:33

Уникална ваза с герба на Твер получи община Велико Търново

Уникална ваза с герба на Твер получи община Велико Търново. Тя бе връчена на кмета Даниел Панов по време на срещата му с официалната делегация, която ще присъства на тържествата по повод 135-годишнината от освобождението на старата българска столица.

Оригиналният съд е изработен през 1960 г. в завод „Червен май”, където са направени и рубинените звезди на Кремъл. Изваян е от натрошени скъпоценни камъни в лилави отблясъци. Посещение на група местни бизнесмени, водена от зам.-кмета Снежана Данева  в Твер, и изработване на копие на паметника на светите равноапостоли Кирил и Методий са договорени по време на разговорите на Панов с представителите на побратимения на Велико Търново руски град.

Обсъдено е от следващата година в културния календар на общината да се включи и концерт на Тверската национална филхармония. Генералният консул на Руската федерация в Русе Владимир Климанов, председателят на администрацията Валерий Павлов, пом.-ректорът на Тверския университет Людмила Скаковска и гл. специалист в Инвестиционни програми Татяна Смирнова са сред гостите, които ще присъстват на проявите по случай освобождението на Велико Търново.

„Твер има осем града побратими, но Велико Търново в този списък заема особена роля. Мисля, че нашите отношения ще се развиват във вековете. Независимо от политиката ние винаги ще бъде заедно”, заяви Валерий Павлов, който преди 15 г. на 7.07.1997 г. подписва договора за сътрудничество със старопрестолния град.

„В Тверския университет вече 15 г. се изучават български език и история на България и това е свързано не само със светлите имена на Кирил и Методий”, отбеляза пом.-ректорът на висшето училище Людмила Скаковска. По думите й във Великотърновския и в Тверския университет работят изявени специалисти в различни области на науката. Издават се съвместни научни сборници и няколко списания, които се ползват с голяма популярност в целия свят.  От 2011 г. двата вуза имат и общи магистърски програми, като Историята на Русия и България е сред най-желаните от студентите.

„При нас, в Русия, се отдава значение на междурегионалните връзки, понеже те стават нещо като темел на междудържавните отношения”, каза генералният консул на Руската федерация в Русе. Според Владимир Климанов взаимното опознаване между младите хора от двете страни трябва да бъде основна задача на университетското сътрудничество.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.