21.03.2015 16:00

Даниел Панов се срещна с посланика на Босна и Херцеговина

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов се срещна с Негово Превъзходителство Боривой Маройевич - посланик на Босна и Херцеговина в България.
Кметът представи възможностите за инвестиции и бизнес във Велико Търново. Запозна госта с богатото културно-историческо наследство и важното място, което Старата столица заема не само в историята, но и в съвременното развитие на България. Той представи значимите и мащабни проекти с европейско финансиране, реализирани в града, както и важните инфраструктурни проекти, които предстои да се реализират. Даниел Панов представи успешното развитие на туристическият бранш и ръстът от близо 12 % на туристическият поток през 2014 година.
Посланик Маройевич заяви, че е впечатлен от средищното и стратегическо разположение на Велико Търново, от неговото богато културно-историческо наследство и активно развитие. Приятно изненадан е, защото си е представят града като съвсем малък, но е много впечатлен от атмосферата и от всичко, което е видял.
Негово Превъзходителство заяви, че ще направи всичко по силите си за да може по време на мандата си да спомогне за установяване на побратимени отношения на Велико Търново с град Баня лука, който е роден град на посланика.
Боривой Маройевич  прояви интерес към възможността да се поклони в църквата „Свети 40 мъченици“ пред гроба на Свети Сава.
Посланика се поинтересува какви са резултатите от участието на Велико Търново в съревнованието за излъчване на български град Европейска столица на културата. Даниел Панов го уведоми, че Старата столица в съревнование с трите най-големи града е останала на второ място на финала на състезанието, но ще получи финансиране от държавата за част от своите проекти.
Посланика и кмета на общината говориха за възможността в кратки срокове да бъде организирана среща с кмета на Баня лука.
Кмета на Община Велико Търново предложи Баня лика да участва по време на Международно изложение „Културен туризъм“ със свой щанд и туроператорски компании.
Големи български компании имат свои производствени клонове в Баня лука. Градът има летище и се намира на около 300 км. от Белград.
„Партньорството между градовете е особено важно за обмяна на добри практики, взаимно обогатяване на културните събития и съвместно участие в съвместни проекти по трансгранично сътрудничество“- заяви в края на срещата Даниел Панов.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.