30.03.2015 10:30

От 2 април започва Великденски базар в изложбени зали „Рафаел Михайлов“

Великденски базар отваря врати в изложбени зали „Рафаел Михайлов“ от 2 до 10 април. Той се организира от Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов“ и стартира с Международно изложение „Културен туризъм“. На базара, който ще е творен всеки ден от 11:00ч. до 14:00ч., без Цветница, ще се предлагат ръчно изработени сувенири, бижута и предмети. На специален щанд ще могат да се закупят изделия направени от потребителите на социални услуги на територията на Община Велко Търново. Всеки ден ще има и великденски козунаци от пекарната на Самоводската чаршия.
Базарът ще е придружен с работилнички за малки и големи. На първата, на 2 април, гости от Япония ще демонстрират плетене на кумихимо - японска текстилна техника за плетене на шнурове. На следващия ден ще се изработват декоративните топки Темари. Те се правят от остатъчни парчета на стари кимона - парчета от коприна се мачкат докато придобият формата на топка, а след това се обвиват с ивици плат. В страната на изгряващото слънце топките са ценен подарък, символизиращ приятелство и уважение.
В първите два дни на базара специалисти от музея във Велинград ще демонстрират изписване на великденски яйца с "писалка" и восък в работилница на първия етаж на изложбените зали. Ще има ревю-конкурс за ризи с българска бродерия, а на финала му ще бъде представен новия символ на работилница „Седянка“.
В дните до 10 април ще се изработка на великденска украса, декупаж на декоративни великденски яйца, плъстене, плетене на дантела – фриволите, изработване на дантела кене, совалкова дантела и др.
Работилнички за малки и големи
Изложбени зали „Рафаел Михайлов“
2 април /четвъртък/
от 11:00ч. до 14:00ч.
Работилничка за плетене на кумихимо „Приятелски гривни“. Кумихимо е японска текстилна техника за плетене на шнурове (kumi – плета, вплитам, преплитам; и himo – връв, въженце, канап, шнур).
Демонстрация на традиционни български техники за украсяване на великденски яйца.
3 април /петък/
от 11:00ч. до 14:00ч.
Демонстрация на  декоративните топки Темари
Темари се изработват от остатъчни парчета на стари кимона – парчета от коприна се мачкат, докато придобият формата на топка, а след това се обвиват с ивици плат. Те са ценен подарък, символизиращ приятелство и уважение. Направени, за да носят добър късмет на човека, който ги притежава.
Демонстрация на традиционни български техники за украсяване на великденски яйца
4 април /събота/
от 11:00ч. до 14:00ч.
Работилница за совалкова дантела и шиене на кене
Кене е дантела, която се изработва с игла за шиене и конец. В българската национална носия с тази дантела са украсени ризите, кърпите за глава, в някои райони и престилките. В бита се използва за украса на ритуални кърпи, покривки за легло и маса.
5 април /неделя/ - няма работилничка
6 април /понеделник/
от 11:00ч. до 14:00ч.
Бродерия и изработване на великденска украса
7 април /вторник/
от 11:00ч. до 14:00ч.
Беленица - изделия от царевична шума и изработване на великденска украса
8 април /сряда/
от 11:00ч. до 14:00ч.
Плъстене - изработване на изделия от нетъкан текстил
9 април /четвъртък/
от 11:00ч. до 14:00ч.
Работилница за декупаж на декоративни великденски яйца

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.